Η προσοχή Μητσοτάκη στην απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο

Η προσοχή Μητσοτάκη στην απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:25 Δημιουργία 16/11/20, 08:18
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την απόφαση της να προστατεύσει με κάθε τρόπο την δημόσια υγεία, διατρανώνει η κυβέρνηση, εκπρόσωποι της οποίας δηλώνουν ότι θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να εμποδίσουν την διασπορά του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η επιλογή του πρωθυπουργού να απαγορεύσει την καθιερωμένη πορεία για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Μετά την ήπια σύσταση του κ. Μητσοτάκη , την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή, ανέκυψαν οι αντιδράσεις του ΚΚΕ και του κ. Βαρουφάκη, γεγονός που υποχρέωσε την αστυνομία να απαγορεύσει για τρεις ημέρες τις δημόσιες συναθροίσεις.

Η απόφαση αυτή , προκάλεσε εκ νέου αντιδράσεις και πολιτική ένταση μεταξύ των κομμάτων, εν: ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγαν και σε ακραία σχόλια κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και το ΚΙΝΑΛ πέραν της κριτικής , δεν τάχθηκαν υπέρ της πραγματοποίησης της πορείας .

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμείνει στην αρχική της επιλογή , αν μην πραγματοποιηθεί η πορεία, αλλά ολιγάριθμες αντιπροσωπείες κομμάτων να καταθέσουν στεφάνι στον Πολυτεχνείο κατόπιν συνεννόησης με την ΕΛΑΣ .

Ο πρωθυπουργός , όπως τονίζει στις κατ ίδιαν συζητήσεις του υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας , ως το υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας. «Όπως ματαιώθηκαν οι παρελάσεις , έτσι θα ματαιωθεί και η πορεία του Πολυτεχνείου», αναφέρει χαρακτηριστικά .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του χθες καυτηρίασε την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ που - όπως είπε - «από τη μια καλεί να "μπούμε σε καραντίνα" για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά από την άλλη προσφέρει κάλυψη σε όσους εμφανίζονται μονίμως αντιδραστικοί αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε, θεωρώντας ότι μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην τήρηση των νόμων: Ότι ο ιός κολλάει παντού αλλά κάνει εξαίρεση στις πορείες, όποτε κι αυτοί πρέπει να εξαιρεθούν από την τήρηση των νόμων που μόνο στόχο έχουν τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

«Όπως δεν παρελάσαμε στις εθνικές μας επετείους, όπως δεν γιορτάσαμε στις εκκλησιές μας το Πάσχα, έτσι και η μεγάλη για τη Δημοκρατία μας επέτειος του Πολυτεχνείου, θα τιμηθεί φέτος χωρίς να γίνει πορεία. Είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που τρέφει τον κορονοϊό», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ χθες, δυο καθηγητές συνταγματικού δικαίου, εγνωσμένου κύρους, οι κ.κ Αλιβιζάτος και Μανιτάκης πως εξέφρασαν την έκπληξη τους για την ανακοίνωση της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων που υποστήριξε ότι η απαγόρευση συναθροίσεων είναι «εκτός συνταγματικού πλαισίου». Και οι δυο καθηγητές υπογράμμισαν την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας , ενώ επεσήμαναν ότι κανένα δικαστήριο δεν έβγαλε μια τέτοια απόφαση και διερωτήθηκαν πως η ένωση κατέληξε σε αυτό το νομικό συμπέρασμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του xrimaonline.gr δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος να εξήγησε σε πολίτες και πολιτικούς την ανάγκη περιορισμού των συναθροίσεων αυτή την περίοδο και σίγουρα μέχρι τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε