Ολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από την Τρίτη

Ολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από την Τρίτη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:31 Δημιουργία 02/11/20, 13:53

Σε καθεστώς πλήρους lockdown για τον κορονοϊό, όπως το αντίστοιχο του περασμένου Μαρτίου, μπαίνουν από αύριο, Τρίτη, η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες λόγω της εξάπλωσης των κρουσμάτων του Covid-19, όπως δήλωσε επίσημα το μεσημέρι ο Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από επικοινωνία του με τον υπουργό Υγείας αποφάσισε την εφαρμογή τοπικού lockdown στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών από τις 06.00 το πρωί αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 για τις επόμενες 14 ημέρες».

Επίσης η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας περνάει στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου (κατηγορία κινδύνου 4).

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, αντίθετα με το lockdown του περασμένου Μαρτίου, τα σχολεία τώρα θα παραμείνουν ανοικτά, ενώ επανέρχεται το μέτρο του SMS για τις μετακινήσεις και τους έξι λόγους που ίσχυαν τότε. Επίσης πλέον από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Αυτό το τοπικό lockdown έχει μία βασική διαφορά σε σχέση με το γενικό lockdown της περασμένης άνοιξης. Ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτά φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους. Ενώ, όπως και στο διάστημα του γενικού lockdown επανέρχεται και στην περίπτωση του τοπικού η ανάγκη αποστολής sms για τις προβλεπόμενες έξι ενότητες μετακινήσεων. Ειδικά για το διάστημα από τις 09.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί της επόμενης μέρας επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο Τρίτη το πρωί και για έναν μήνα τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού».

«Οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο "κόκκινο". Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα'', συνέχισε.

«Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες. Και μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους, να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου, και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών. Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ας το κάνουμε», τόνισε.

«Σε κάθε περίπτωση - όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος έτσι και τώρα - λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες. Και στα μέτρα αυτά - όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - περιλαμβάνεται η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού). Όπως κανονικά γίνονται και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε βέβαια με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε