Πρόταση Πάνου Παναγιωτόπουλου για παραχώρηση της ναυτικής βάσης της Λέρου στη Γαλλία

Πρόταση Πάνου Παναγιωτόπουλου για παραχώρηση της ναυτικής βάσης της Λέρου στη Γαλλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 26/10/20, 14:58

Υπέρ της περαιτέρω επέκτασης της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Γαλλία εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πρότεινε η ναυτική βάση της Λέρου να παραχωρηθεί στη Γαλλία.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας τις συνεχείς κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τάχθηκε υπέρ της στενότερης αμυντικής συνεργασίας της Αθήνας με το Παρίσι, ακόμη και με τη μόνιμη παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Λέρο, που διαθέτει το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως την περίοδο 2012 – 2013, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης Σαμαρά, είχαν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις, χωρίς όμως ν’ αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την περίοδο της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων (1912-1943), κατασκευάστηκε στην Λέρο, και στον κόλπο του Λακκιού, η μεγαλύτερη αεροναυτική βάση των Ιταλών στο Αιγαίο Πέλαγος.

Σήμερα μικρό μέρος εκείνων των υποδομών χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το υπόλοιπο τμήμα στεγάζει υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου αλλά και προσφυγικό καταυλισμό.

Αν σου άρεσε κάνε