Πρόταση μομφής από τον Τσίπρα για τον Σταϊκούρα

Πρόταση μομφής από τον Τσίπρα για τον Σταϊκούρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:54 Δημιουργία 22/10/20, 18:04

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής εις βάρους του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το νέο πτωχευτικό κώδικα.

Σημειώνεται πως τέτοιες κινήσεις έχουν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, αφού προσομοιάζουν με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, λόγω της σημασίας που έχει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

Πλέον, η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να διακοπεί προκειμένου να απαντήσει η κυβέρνηση εάν δέχεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας άμεσα ή αν θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου διήμερου όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για τον κώδικα, όσο και για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και είπε ειδικότερα για την πρόταση μομφής:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, ενώ στην αρχή της ομιλίας του έψεξε τον πρωθυπουργό για την απουσία του από την συζήτηση στην Ολομέλεια «ενός εκτρωματικού νομοσχεδίου για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Αναλυτικά, το επίμαχο σημείο από την ομιλία του κ. Τσίπρα:

«Ανακοινώνω λοιπόν στο σώμα, ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα.

Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών.

Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους.

Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά.

Σαν τους κλέφτες.

Να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση.

Να αναγκαστεί να έρθει και ο κύριος Μητσοτάκης, που κρύβεται.

Να έρθει και να μας εξηγήσει κύριε υπουργέ, γιατί σας υπερασπίζεται και ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλουν εν μέσω πανδημίας να νομοθετείτε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας».

Η απάντηση Σταϊκούρα

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε: «Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί μας έχει συνηθίσει σε τέτοια εκφορά λόγου. Δεν τιμούν όμως τον ίδιο όσα είπε. Είπε για νομοσχέδιο που συζητείται στα μουλωχτά όταν συζητείται δέκα ημέρες με δημόσιες συνεδριάσεις. Είπε για εξυπηρέτηση τραπεζών όταν οι τράπεζες έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με τις προωθούμενες διατάξεις Αιδώς Αργείοι».

Ο υπουργός υπενθύμισε στο Σώμα τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα περί «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» για να ενημερώσει ότι επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης εγιναν περισσότερες από 25 χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

«Ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί. Έγιναν 25 χιλιάδες. Είχατε πει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη για να έρθει ο κ. Τσακαλώτος και να πει ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι καλό για τράπεζες και για κοινωνικούς λόγους. Είχατε πει για σεισάχθεια και εσείς καταργήσατε την προστασία πρώτης κατοικίας. Είχατε πει για διαγραφή χρεών. Και τελικά πήγατε στην τεράστια απώλεια των ελλήνων φορολογούμενων με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για προστασία πρώτης κατοικίας. Σας το είπαν οι φορείς. Προστασία πρώτης κατοικίας με οριζόντιο τρόπο δεν υφίσταται στην χώρα από τον Φεβρουάριο 2019 με υπογραφή Τσίπρα».

Αν σου άρεσε κάνε