Αυτά τα μέτρα «κλειδώνουν» για τον έλεγχο της διασποράς στην Αττική

Αυτά τα μέτρα «κλειδώνουν» για τον έλεγχο της διασποράς στην Αττική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:55 Δημιουργία 15/09/20, 07:50
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στη λήψη νέων μέτρων, ειδικά στην Αττική, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα κορονοϊού, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Αποτελεί κοινή παραδοχή πλέον ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την Αττική να παραμένει για πολλές ημέρες η «πρωταθλήτρια» περιφέρεια σε αριθμό κρουσμάτων, γεγονός που επιβάλλει - σύμφωνα και με την επιτροπή λοιμοξιολόγων – τη λήψη νέων μέτρων.

Το ενδεχόμενο γενικού lockdown δεν είναι «πάνω στο τραπέζι», καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε σημαντικό πλήγμα στην οικονομία, το δεύτερο μετά τον περασμένο Μάρτιο.

Ωστόσο, αυτό που συζητείται είναι να υπάρξουν - εάν απαιτηθεί - τοπικά lockdowns σε δήμους ή περιοχές που εμφανίζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την εικόνα, που θα εμφανίσουν το επόμενο διάστημα μεγάλες σχολικές μονάδες, όπου ο συνωστισμός μαθητών δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί πλήρως.

Χθες, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, συνεδρίασε εκ νέου η επιτροπή λοιμοξιολόγων, που κατέληξε σε μια συνολική εισήγηση προς την κυβέρνηση για τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα στην Αττική, προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, Τρίτη σε σύσκεψη που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αρμόδιους υπουργούς και τους επικεφαλής της επιτροπής των επιστημόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, στην εισήγηση των λοιμοξιολόγων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-Κυλιόμενο ωράριο στο Δημόσιο, αλλά και στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα

-Μικρότερο αριθμό ατόμων που θα μπορούν να παρίστανται σε κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση

-Μείωση του αριθμού των ατόμων που θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι σε καταστήματα εστίασης

-Αυστηροποίηση των ελέγχων σε καταστήματα εστίασης και αύξηση των προστίμων σε περίπτωση παραβάσεων

-Διατήρηση του μειωμένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης

-Επαναφορά των εποπτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο, Τετάρτη, όπως έχει ανακοινώσει ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στην κυβέρνηση, πάντως, επικρατεί ικανοποίηση από την εφαρμογή των μέτρων στα σχολεία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, οι μάσκες ήταν στην ώρα τους σε όλες τις μονάδες και μαθητές και γονείς ανταποκρίθηκαν θετικά στο συγκεκριμένο μέτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε αγώνας δρόμου του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να αγοραστούν οι μάσκες, να φτάσουν στους δήμους και από εκεί να διανεμηθούν στα σχολεία. Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο, με τον οποίο λειτούργησαν όλες οι υπηρεσίες, γεγονός που οδήγησε στο θετικό, χθεσινό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του χθες εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι και αυτή θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Είπε ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο το αργότερο μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 και πως η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει για την αγορά ικανής ποσότητας.

Αν σου άρεσε κάνε