ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζητούν να δημοσιευτεί η «έγγραφη συμφωνία» της κυβέρνησης με την Τουρκία

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζητούν να δημοσιευτεί η «έγγραφη συμφωνία» της κυβέρνησης με την Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:55 Δημιουργία 10/09/20, 14:01

Σε θέμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναδείχθηκαν οι δηλώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη του σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες και στην οποία έκανε λόγο για την επίτευξη συμφωνίας διαλόγου με την Τουρκία, που σημειώθηκε στην προ εβδομάδων συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής, της τουρκικής και της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρει σε δήλωση του πως «ο . Μητσοτάκης απεκάλυψε σε ξένα ΜΜΕ, όχι στον ελληνικό λαό, ούτε στους αρχηγούς που "ενημέρωσε", ότι η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία, στην ίδια συνάντηση που είχε υποβαθμίσει ως τάχα "υπηρεσιακή". Τι λέει αυτή η συμφωνία;»

H Φώφη Γεννηματά επιμένει στην κριτική της απέναντι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κατηγορία πως «ακολουθεί μυστική διπλωματία» χωρίς να ενημερώνει την αντιπολίτευση.

Με δήλωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σχολιάζει το άρθρο του πρωθυπουργού σε μεγάλες εφημερίδες στο εξωτερικό τονίζοντας: «Από άρθρα του πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει "έγγραφη συμφωνία" με την Τουρκία, κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης το απέκρυψε και από τα κόμματα και από τον ελληνικό λαό. Ζητούμε το κείμενο της συμφωνίας να δοθεί αμέσως στα πολιτικά κόμματα.

Επιβεβαιώνεται ότι ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία. Χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να του έχει δώσει λευκή επιταγή. Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα. Επιτέλους που το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Ως εδώ και μη παρέκει».

Η απάντηση Πέτσα

Μιλώντας νωρίτερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας επέλεξε να μην απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

«Μας κάνει εντύπωση που ρωτάει εμάς ο κ. Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον αρχηγό του. Ο κ. Τσίπρας έχει πλήρη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει. Όταν έχουμε κάτι να πούμε, το λέμε δημοσίως», είπε. Ερωτηθείς εκ νέου αν θα δοθεί κάποια στιγμή στη δημοσιότητα απάντησε «όταν κρινουμε σκόπιμο και εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα». Σε τρίτη ερώτηση αρνήθηκε εκ νέου να πει κάτι παραπάνω: μια απάντηση που θα μπορούσα να δώσω είναι να ανατρέξετε στις ημέρες εκείνες να δείτε γιατί επιχείρησε να τορπιλίσει εκείνο το βήμα ο κος Τσαβούσογλου.

Αν σου άρεσε κάνε