Σε επαγρύπνηση η Αθήνα με αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων

Σε επαγρύπνηση η Αθήνα με αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:11 Δημιουργία 02/09/20, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με ταχείς ρυθμούς η Αθήνα προχωρεί στην υλοποίηση των συμφωνιών για εξοπλιστικά προγράμματα μαμούθ, καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.

Η πολεμική ρητορική του Ερντογάν που συνεχίζεται παρά τις παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας, η έκδοση διαδοχικών παράνομων Navtex αλλά και δημοσιεύματα του ξένου Τύπου (γερμανική εφημερίδα Die Velt ) περί πολεμικών σχεδίων της Τουρκίας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Σήμερα, Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η εθνική επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Γάλλο ομόλογό του και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επικυρωθεί η κοινή στρατιωτική άσκηση των δυο χωρών με την συμμετοχή και του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή συνομιλία θα τεθεί και το θέμα της προμήθειας της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας από την Γαλλία των 18 αεροσκαφών rafale , κάτι που έχει ήδη συζητηθεί σε επίπεδο κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, αλλά οι προσδοκίες για εκτόνωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, παραμένουν χαμηλές. Χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και γι' αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act» και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Ευρώπη, με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καλεί την Τουρκία να απόσχει από κινήσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα στην ΝΑ Μεσόγειο.

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθοριστικής σημασίας είναι πλέον η σύνοδος κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, καθώς εκεί θα ληφθούν οι οριστικές πλέον αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων στην γειτονική μας χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να δεχθεί άλλη αναβολή, ούτε απλά και μόνον μια φραστική καταδίκη των μεθόδων της Άγκυρας.

Το μήνυμα αυτό το έχει εκπέμψει ήδη και προς το Βερολίνο και αναμένει την υιοθέτηση μια σκληρής στάσης από την πλευρά της καγκελαρίου Μέρκελ, ανάλογη με την τοποθέτηση του προέδρου της Γαλλίας.

Αν σου άρεσε κάνε