Σχολεία: Κερδίζει πόντους το σενάριο επιστροφής στις 14 Σεπτεμβρίου

Σχολεία: Κερδίζει πόντους το σενάριο επιστροφής στις 14 Σεπτεμβρίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:05 Δημιουργία 27/08/20, 12:00

Στο επίκεντρο των συσκέψεων των επιδημιολόγων με την πολιτική ηγεσία και το κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Ύστερα από το χθεσινό, ιστορικό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στο τελευταίο 24ωρο, το σενάριο της παράτασης του ανοίγματος των σχολείων κατά μία εβδομάδα από 7 Σεπτεμβρίου στις 14 Σεπτεμβρίου φαίνεται πως όλο και κερδίζει περαιτέρω πόντους.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις, όπως έχει επισημάνει η Νίκη Κεραμέως, αναμένεται να ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς τώρα θα φανούν τόσο ο αντίκτυπος του συνωστισμού κατά τον Δεκαπενταύγουστο όσο και τα αποτελέσματα των νέων μέτρων και των τοπικών παρεμβάσεων, που ελήφθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αυτό, ωστόσο, που έχει καταστήσει σαφές το υπουργείο είναι πως τα σχολεία θα ανοίξουν κάτω από ειδικά μέτρα προστασίας, τα οποία επιβάλλεται να τηρούνται ευλαβικά, με ένα εξ αυτών η υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές κι εκπαιδευτικούς.

Άλλωστε, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με ειδική έκτακτη επιχορήγηση 5,2 εκατ. ευρώ προς τους δήμους θα διανεμηθούν μάσκες σε όλους τους μαθητές της χώρας, ενώ γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου θα πηγαίνουν στα σχολεία για να εξηγήσουν στους μαθητές τη σωστή χρήση μάσκας.

Η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού. Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική. Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Δημοτικού.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα. Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα.

Επισημαίνεται πως με χθεσινή της δήλωση η κυρία Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι θα αποβάλλονται από το μάθημα οι μαθητές, που δεν θα φορούν μάσκα. Συγκεκριμένα, η υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην ωριαία απομάκρυνσης από την τάξη θα επιβάλλεται στους μαθητές που αρνούνται να φορέσουν μάσκα στο σχολείο.

Η ίδια τόνισε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική, άρα δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο κάποιος να έρθει στο σχολείο χωρίς μάσκα. «Όποιος έρθει χωρίς μάσκα δεν θα μπορεί να μπαίνει στο σχολείο. Δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο μάθημα με ότι αυτό συνεπάγεται», συμπλήρωσε η υπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε