«Όχι» στον εφησυχασμό, «ναι» στην επαγρύπνηση

«Όχι» στον εφησυχασμό, «ναι» στην επαγρύπνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:27 Δημιουργία 25/08/20, 18:46

«Όχι» στον εφησυχασμό, «ναι» στην επαγρύπνηση είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι επιδημιολόγοι, τη στιγμή που για δεύτερο 24ωρο καταγράφεται σημαντική μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, ύστερα από το αρνητικό ρεκόρ της περασμένης Κυριακής, με 284 μολύνσεις.

Ξεκινώντας τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ, ο οποίος αντικαθιστά σήμερα, Τρίτη τον Σωτήρη Τσιόδρα, είπε ότι είναι ενθαρρυντικό μεν το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται μια ανάσχεση στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, αλλά δεν πρέπει να μας ξεγελάει.

Ο ίδιος τόνισε πως αποδεικνύεται ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι η επιδημία εξακολουθεί να «σιγοβράζει» και γι' αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση.

«Η επιδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει, να δείχνει σημεία αυξητικής τάσης, παρότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα, που θα οδηγούσε σε 300 κρούσματα ημερησίως, φαίνεται να περιορίζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η επιβράδυνση των κρουσμάτων συμπίπτει με τη γενικευμένη χρήσης μάσκας, καθώς και την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές, αλλά απαιτείται επαγρύπνηση», σημείωσε.

Εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την εκτεταμένη διασπορά της νόσους στις νεαρότερες ηλικίες, δηλώνοντας ότι αυτό αντανακλάται αφενός από τον αυξημένο αριθμό διαγνώσεων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, από την άλλη, από τη συρροή μικρού αριθμού διασωληνώσεων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες.

«Η επέκταση σε αυτές τις ηλικίες αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά μικρό αριθμό βαρέων περιστατικών, και οι χρονιές επιπτώσεις δεν είναι πλήρως κατανοητές, ενώ η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή, και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες» προειδοποίησε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Ο ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα, ακόλουθη δυναμική υπερμετάδοσης, γι’ αυτό η ανάσχεση του δεύτερου κύματος, που είναι μικρότερη του αναμενόμενου, είναι εφικτή» σχολίασε ο επιδημιολόγος.

Αν σου άρεσε κάνε