Η Ελλάδα ζητά Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τα ελληνοτουρκικά - Προς νέες Navtex η Άγκυρα

Η Ελλάδα ζητά Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τα ελληνοτουρκικά - Προς νέες Navtex η Άγκυρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:54 Δημιουργία 11/08/20, 13:50

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχαν πριν λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κ. Δένδια.

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί νέα συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ λίγο αργότερα ολοκληρώθηκε και η επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων για τα ελληνοτουρκικά.

Ακάθεκτη η Τουρκία, με τον Τσαβούσογλου να ανακοινώνει νέες Navtex

Στην Άγκυρα, η τουρκική κυβέρνηση τονίζει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις κινήσεις στο Αιγαίο, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως η χώρα του θα συνεχίσει μέχρι το τέλος Αυγούστου τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως θα εκδοθούν νέες Navtex το επόμενο χρονικό διάστημα.

Διάλογο ζητά η ΕΕ

Από την πλευρά της Κομισιόν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας ως«εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο», και προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο..

Αν σου άρεσε κάνε