Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι από τις πιο κερδισμένες χώρες του Ταμείου Ανάκαμψης

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι από τις πιο κερδισμένες χώρες του Ταμείου Ανάκαμψης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:01 Δημιουργία 29/07/20, 13:36

Στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στα χρήματα που εξασφάλισε η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στάθηκε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι μια ιστορική στιγμή για την εξέλιξη & εμβάθυνση της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι από τις πιο κερδισμένες χώρες της συμφωνίας, με το υψηλότερο ποσό σε αναλογία με το ΑΕΠ».

«Να θυμίσω ότι υπήρξαμε από τους πρώτους, από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Είχα προσυπογράψει με 8 αρχηγούς κρατών επιστολή ζητώντας η Ευρώπη να κάνει αυτό το τολμηρό βήμα. Πριν από 4 μήνες το βήμα αυτό θα φάνταζε σε πολλούς ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως καταλήξαμε στην επιτυχία των Βρυξελλών. Και εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι».

Ακόμα, ανέφερε πως για την επόμενη μέρα «η στόχευση και κατανομή των πόρων δεν θα γίνει αυτή τη φορά όπως είθισται, με ασύντακτες διαδικασίες, πελατειακά συμφέροντα π ερίζουν για πόρους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας έργα. Το σχέδιό μας θα είναι βασισμένο στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη.

Η θα κάνει ό,τι μπορεί για να περάσουμε από μια διαδικασία σύντομης διαβούλευσης, πριν κατατεθεί το κυβερνητικό σχέδιο, ώστε να ακουστούν όλες οι προτάσεις» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση αυτών των πόρων, οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 μέλη της ΕΕ. Δεν είναι η πρόκληση η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων για να προσφέρουμε μόνο μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Είναι να κατευθυνθούν σε δράσεις με αναπτυξιακό, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Να μετατρέψουμε next generation eu σε next generation hellas», τόνισε.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η επιστροφή των αναδρομικών που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα γίνει εφάπαξ και εντός του 2020, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχή των χρημάτων σε επιπλέον συνταξιούχους λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Για την Τουρκία

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε και να το χρηματοδοτούμε»

Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα εξακολουθεί να βαδίζει στο μονοπάτι της προόδου σε όλα τα επιίεδα γιατί έχουμε μια κοινωνία ενωμένη, ένα κράτος που διαρκώς εκσυγχρονίζεται», προσέθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε