Επίσημο: Αυξάνεται ο αριθμός χώρων με υποχρεωτική χρήση μάσκας

Επίσημο: Αυξάνεται ο αριθμός χώρων με υποχρεωτική χρήση μάσκας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:30 Δημιουργία 28/07/20, 13:09

Στην επίσημη επέκταση των υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σειρά κλειστών χώρων από αύριο, Τετάρτη, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη για την πορεία της χρήσης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση αποφασίζει γενική χρήση μάσκας σε καταστήματα λιανικής και υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Για τους παραβάτες, θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας», ενώ συμπλήρωσε πως «το μεγάλο στοίχημα του φετινού καλοκαιριού είναι η επόμενη μέρα, όταν η αγορά θα λειτουργεί».

Παράλληλα ανέφερε ότι σε 171.138 ανέρχονται οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί συνολικά, ανά πύλη εισόδου, στη χώρα από την 1η Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου ενώ αυτήν τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα COVID-19 ανέρχονται σε 429.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα που έχει δημιουργήσει τον αλγόριθμο, βάσει του οποίου γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους τουρίστες.

Για παράδειγμα, είπε, τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στους επισκέπτες από την Ισπανία. Τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες.

«Η κατάσταση των εγχώριων κρουσμάτων παραμένει καλή, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ενώ ο δείκτης διασποράς Rt παραμένει στο 0,4. Η αύξηση κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ. Παραμένουν απλά αυτά που πρέπει να κάνουμε» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως «τα κρούσματα που καταγράφονται είναι πλήρως διαχειρίσιμα. Έχουμε πλήρη εικόνα για όλη τη χώρα. Κάνουμε συχνές ιχνηλατήσεις σε κάθε επίπεδο, ώστε κανένα κρούσμα να μη λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε σχέση με τον ιό.

Αυτό που πρέπει να φροντίσουμε είναι ο όγκος των κρουσμάτων να μη γίνει τέτοιος που να μην μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις σωστές ιχνηλατήσεις» πρόσθεσε η υφυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε