Ακόμα πιο κοντά η κυβέρνηση για το «άνοιγμα» της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας

Ακόμα πιο κοντά η κυβέρνηση για το «άνοιγμα» της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:54 Δημιουργία 28/07/20, 09:47

Με εστίαση στην ατομική ευθύνη των Ελλήνων πολιτών τονίζει η κυβέρνηση πως ο κορονοϊός στην Ελλάδα δεν έχει παρέλθει και πως ο κίνδυνος για την εξάπλωση της νόσου είναι ακόμα εδώ, όπως τόνισε και στο μήνυμα του στα social media το απόγευμα της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού, «όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το πρώτο κύμα Covid-19, αλλά ο κίνδυνος δεν έφυγε και δεν πρέπει να ξεχαστούμε τώρα που είναι καλοκαίρι» έχουν φουντώσει τα σενάρια για το πότε η κυβέρνηση θα εισηγηθεί την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους πέραν των σούπερ μάρκετ, όπως σε εμπορικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα και εκκλησίες.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αποστροφή του Στέλιου Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει πως ««είμαστε και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε μια ασφαλής χώρα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες».

Σημειώνεται πως με τις χθεσινές παρεμβάσεις η κυβέρνηση εστιάζει όχι τόσο την έλευση τουριστών αλλά στη χαλαρή συμπεριφορά και την μη τήρηση ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών) από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην ελληνική περιφέρεια.

Η ανησυχία των επιδημιολόγων δεν βασίζεται μόνο στην καθημερινή αύξηση κρουσμάτων (χθες ανακοινώθηκαν συνολικά 35 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 17 στην Αττική, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο ήταν 9), αλλά στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις τα κρούσματα είναι «ορφανά». Αυτό ενισχύει την πιθανότητα αύξηση της διασποράς και μάλιστα στην φάση που θεωρείται σχεδόν βέβαιη η πιθανότητα ενός δεύτερου πανδημικού κύματος στην Ευρώπη.

Αν σου άρεσε κάνε