Παρακράτος και «πολιτικά παιχνίδια» στις στάχτες

Παρακράτος και «πολιτικά παιχνίδια» στις στάχτες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:41 Δημιουργία 20/07/20, 07:34
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μεγαλώνει επικίνδυνα η λίστα με λάθη, παραλείψεις, απόπειρες ελέγχου πυλώνων του κράτους που σημειώθηκαν ή καταγγέλλεται επισήμως ότι σημειώθηκαν επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Μετά την υπόθεση με τις συνομιλίες των κ.κ. Παππά και Μινωή, τις καταγγελίες Καλογρίτσα με τα «ορφανά» 3 εκατομμύρια ευρώ, τις συνομιλίες Παπαγγελόπουλου με δημοσιογράφους για εισαγγελικούς λειτουργούς, προσετέθη από χθες και η συνομιλία του πρώην αρχηγού της πυροσβεστικής με τον πραγματογνώμονα, που κλήθηκε να ερευνήσει τα όσα συνέβησαν στο Μάτι, το δραματικό καλοκαίρι του 2018.

Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας (εφημερίδα Καθημερινή), ο τότε αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος ζητούσε από τον πραγματογνώμονα να «θάψει» στοιχεία, που πιθανώς να επιβεβαίωναν την ύπαρξη και πολιτικών ευθυνών για την καταστροφή στο Μάτι, που είχε ως τραγικό απολογισμό τον θάνατο 102 ανθρώπων. Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, η εντολή για το «θάψιμο» των στοιχείων «ερχόταν» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που τότε την ευθύνη είχε η Όλγα Γεροβασίλη.

Η κυβέρνηση σήμερα, προφανώς και «αθροίζει» τα γεγονότα που έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες και ασκεί συνολική πλέον κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας ευθέως όχι μόνον για την ύπαρξη παρακράτους αλλά και για «πολιτικά παιχνίδια» πάνω σε μια μεγάλη καταστροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρέμβαση ως προς το θέμα των διαλόγων για το τι πραγματικά συνέβη στο Μάτι, έκανε μάλιστα χθες από τις Βρυξέλλες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες, έκανε λόγο για «ανατριχιαστικές αποκαλύψεις».

«Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μίλησε για έγκλημα συγκάλυψης με τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε διαχείριση της καταστροφής με γνώμονα την... επόμενη δημοσκόπηση. «Ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ, ντροπή στον κ. Τσίπρα, εάν επιβεβαιωθούν όσα καταγγέλλονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Θεωρείται, βέβαιο, ότι η κυβέρνηση θα δώσει συνέχεια στο θέμα και ότι οι τόνοι θα ανέβουν κάθετα στην επικείμενη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή (την Τετάρτη πιθανότατα) για το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Η αντιπαράθεση, παρά την επιλογή του πρωθυπουργού να μην τοποθετηθεί στη συζήτηση για το πόρισμα (όπως δεν τοποθετήθηκε και στην συζήτηση για την συγκρότηση της επιτροπής), θα είναι εφ’όλης της ύλης.

Σύμφωνα με κορυφαίους υπουργούς, και οι αποκαλύψεις για το Μάτι επιβεβαιώνουν ότι η στρατηγική της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η ποδηγέτηση θεσμών και σημαντικών κρατικών υπηρεσιών, με μοναδικό στόχο τη διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Παράλληλα, τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν ότι και σε αυτή την υπόθεση, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να τοποθετηθεί. «Θα πει άραγε ότι και πάλι δεν ήξερε α όπως δεν εξερευνά για την συζητήσεις του στενού του συνεργάτη με τον επιχειρηματία Μιωνή, για τη συμφωνία με τον εργολάβο Καλογρίτσα και για τις κινήσεις Παπαγγελόπουλου;», διερωτώνται οι τακτικοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη.

Αν σου άρεσε κάνε