Ο Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της Αγίας Σοφίας στο ΕΛΚ

Ο Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της Αγίας Σοφίας στο ΕΛΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 16/07/20, 19:24

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με αποκορύφωμα την απόφαση της Άγκυρας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και τη θέση της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η συζήτηση έγινε εν όψει της διήμερας Συνόδου Κορυφής που συνέρχεται αύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, με τη φυσική παρουσία των ηγετών της ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων.

Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία για το Ταμείο και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Παρών στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ ήταν ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου.

Αν σου άρεσε κάνε