Κυρώσεις εδώ και τώρα ζητεί η Αθήνα για την Αγία Σοφία

Κυρώσεις εδώ και τώρα ζητεί η Αθήνα για την Αγία Σοφία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:45 Δημιουργία 13/07/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με ένα διπλωματικό μαραθώνιο που ξεκινά σήμερα, Δευτέρα από το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και θα κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης, απαντά η Αθήνα στην ωμή ανιστόρητη πρόκληση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

Η χώρα μας με μοναδικό στόχο τη διαμόρφωση ισχυρών διεθνών συμμαχιών, θα ζητήσει την εδώ και τώρα επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, θα απαιτήσει από συμμάχους και εταίρους να αφήσουν την πολιτική των ίσων αποστάσεων, καθιστώντας σαφές ότι οι προκλήσεις και η επιθετικότητα της Άγκυρας δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τον Δυτικό κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε χθες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να επαναβεβαιώσει την κοινή «γραμμή» εκκλησίας και πολιτεία. Ο πρωθυπουργός θα έχει τις αμέσως προσεχείς ήμερες σειρά επαφών με τους επικεφαλής των ανώτατων οργάνων της ΕΕ, με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει επικοινωνία και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, πέραν των επαφών αυτών στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας θα θέσει το θέμα και στο επίσημο πρόγραμμα και στις κατ’ίδιαν επαφές που θα έχει στο περιθώριο. Τα θέματα που θα θέσει μπορεί να έχουν τον ίδιο τίτλο και την ίδια αφετηρία, αλλά θα είναι δυο διαφορετικά κεφάλαια:

-Η πρόκληση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

-Οι κλιμακούμενες προκλήσεις και απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου στην ΝΑ Μεσόγειο

Την αρχή σε αυτή τη νέα εθνική προσπάθεια θα την κάνει σήμερα ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο υπουργών. Ο κ. Δένδιας θα ζητήσει την άμεση λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Αγία Σοφία δεν είναι μια ελληνο-τουρκική διαφορά, αλλά μια πρόκληση του Ερντογάν κατά των απανταχού Χριστιανών - Ορθοδόξων και κατά του δυτικού πολιτισμού. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε το στίγμα των προθέσεων του και σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ως «υπέρβαση των εσκαμμένων» την απόφαση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά.

«Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα αλλά και σε μια σειρά χωρών όπως η Κύπρος η Λιβύη και η Αίγυπτος», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία έτσι «δεν δείχνει κανένα πλαίσιο συνεργασίας».

Αναφερόμενος στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι «θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και η Ελλάδα ζητά έτοιμο κατάλογο ισχυρών μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας».

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει «μια ποιοτική διαφορά: Η Ελλάδα έχει ικανές ένοπλες δυνάμεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να λάβει γρήγορα θέση και να αποτρέψει γιατί εάν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί».

Αν σου άρεσε κάνε