Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα νησιά

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα νησιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:50 Δημιουργία 12/06/20, 16:32

Το πλάνο της κυβέρνησης για την υγειονομική κάλυψη των νησιών κατά το καλοκαίρι εν όψει των τουριστικών αφίξεων παρουσίασαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, τα κέντρα και οι δομές σε όλα τα νησιά έχουν εξοπλιστεί και λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Ακόμα, ανέφερε πως οι πλωτές διακομιδές θα γίνονται από τα διαθέσιμα πλωτά μέσα ή από ιδιώτες, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων λειτουργούν στα νησιά 446 κλίνες CoViD-19, οι οποίες μπορούν να φτάσουν τις 694, εάν κριθεί αναγκαίο. Υπάρχουν, επίσης, 18 κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες μπορούν να φτάσουν έως και 79. Σκοπός - είπε ο υπουργός - είναι να καλυφθούν οι ασθενείς μέχρι τη διακομιδή τους σε νοσοκομείο αναφοράς.

Για τον σκοπό αυτό έχουν εξασφαλιστεί 11 ειδικές κάψουλες διακομιδής, ενώ έχουν προβλεφθεί και πλωτές διακομιδές.

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλα νοσοκομεία διασυνδέονται με νοσηλευτικές δομές των νησιών: Το «Τζάνειο» διασυνδέεται με τα νησιά της Σάμου, της Σαντορίνης και της Τήνου, το "Αττικόν" με της Νάξου, το Κρατικό της Νίκαιας με της Τήνου,της Σάμου και της Μήλου.

Τα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας έχουν ενισχυθεί με 687 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων οι 72 είναι γιατροί. Αναμένονται άλλες 1.100 προσλήψεις και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα απασχοληθούν με «μπλοκάκι» 600 ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, με μισθό 2.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε το άνοιγμα όλων των ελληνικών λιμανιών για κατάπλου πλοίων από την Ιταλία και άλλες χώρες του εξωτερικού από 1η Ιουλίου.

Όπως είπε, αυτό σημαίνει πως από την ίδια ημερομηνία ανοίγει τότε σταδιακά και η κρουαζιέρα.

Ο υπουργός υπενθύμισε πως από την 1η Ιουλίου ανοίγουν και οι πτήσεις προς/από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.

Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι θα γίνονται «δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια. Περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης. 14 μέρες καραντίνας αν βρεθεί θετικός ο ταξιδιώτης».

Αν σου άρεσε κάνε