Πέτσας: «Διεθνές» το ζήτημα της Αγίας Σοφίας

Πέτσας: «Διεθνές» το ζήτημα της Αγίας Σοφίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:47 Δημιουργία 11/06/20, 13:08

Το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει με το μέρος της τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου εξέπεμψε την Πέμπτη ο Στέλιος Πέτσας, στον απόηχο της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε ερώτηση για τις σημερινές αναφορές του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την Αγία Σοφία, λέγοντας πως «το ζήτημα είναι διεθνές. Τυχόν μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας θα προκαλούσαν τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα σε Έλληνες & Τούρκους αλλά και ανάμεσα σε χριστιανικό & μουσουλμανικό κόσμο».

Αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ, σχολίασε πως δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες γειτονικές χώρες.

Είπε πως πρόκειται για «μείζονος σημασίας εξέλιξη» και σημείωσε πως «είναι θετικό ότι στην πλειονότητά του ο πολιτικός κόσμος επικροτεί, υιοθετεί και στηρίζει τη συμφωνία. Γίνεται, δηλαδή, καθολικά αποδεκτό ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Για τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, ο κ. Πέτσας είπε πως κανείς, ούτε η κυβέρνηση, δεν εφησυχάζει και επισήμανε πως φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται προκαλούν εύλογη ανησυχία. «Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Κι αυτό θα είναι άδικο για όλους, μετά από τέτοια προσπάθεια».

Ακόμα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εστιάζει πλέον την προσοχή της στο ενδεχόμενο κρούσματος όταν ανοίξουν οι πύλες του τουρισμού από το εξωτερικό, καθώς και σε πιθανές τοπικές εστίες. Όπως είπε, εντείνονται παντού οι έλεγχοι, «προετοιμαζόμαστε για όλα. Δρούμε τοπικά, όπου χρειαστεί, με αποφασιστικότητα, ήδη κλείσαμε τέσσερα σχολεία στην Ξάνθη».

Μιλώντας για την οικονομία, ο εκπρόσωπος σχολίασε την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, λέγοντας πως «αντλήθηκαν τρία δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,57% που είναι περίπου ίσο με αυτό της αντίστοιχης έκδοσης του περασμένου Οκτωβρίου και πολύ χαμηλότερο, πιο κάτω από το μισό της έκδοση του Μαρτίου του 2019 που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%. Θετικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.

Και τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβραβεύει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής μας. Δίνει - για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού - ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στην οικονομία, στην πατρίδα μας».

Αν σου άρεσε κάνε