Ξεκάθαρη στήριξη από ΕΕ και ΗΠΑ περιμένει η Αθήνα για το παιχνίδι Ερντογάν

Ξεκάθαρη στήριξη από ΕΕ και ΗΠΑ περιμένει η Αθήνα για το παιχνίδι Ερντογάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:57 Δημιουργία 11/06/20, 09:43
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Δημόσια και ξεκάθαρη στήριξη έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας αναμένει πλέον η Αθήνα από την Ευρώπη καις τις ΗΠΑ, καθώς ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς παραδέχονται ότι το «παιχνίδι με την φωτιά» του Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι στιγμής συνειδητά έχει επιλέξει να κρατήσει το θέμα στο επίπεδο του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά είναι έτοιμος - εφόσον κριθεί αναγκαίο - να συνομιλήσει με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, προκειμένου να καταγγείλει τη στάση της Άγκυρας και να προειδοποιήσει ότι η Αθήνα θα κάνει ο,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να προασπίσει τα εθνικά της δίκαια.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει τα θέματα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα έχει και διμερείς επαφές στο περιθώριο της, προκειμένου να ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις. Μέχρι εκείνη την ώρα, πάντως, η Αθήνα περιμένει τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχει στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογο του . Η πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει η ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι δεδομένη και απομένει πλέον η εκδήλωση των προθέσεων της κυβέρνησης του Αλ Σίσι για το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Χθες, πάντως, η κυβέρνηση Ερντογάν δέχθηκε ένα ακόμη «χαστούκι» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας. Συγκεκριμένα , λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων (μεταξύ των οποίων είναι και ο ίδιος ο Ερντογάν) περί πιθανής μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί λ, δημοσιοποιήθηκε η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, η οποία καταγράφει προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.

Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που παρουσιάζονται, είναι οι δυσκολίες στο άνοιγμα ή τη λειτουργία χώρων λατρείας και η επίλυση περιουσιακών διαφορών, που σχετίζονται με τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει σε εκκλησιαστικές εκτάσεις και ακίνητα.

Η Αγία Σοφία, επισημαίνεται στην έκθεση, είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών. Τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία. Όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Ακόμη σημειώνεται πως, «ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».

Αυτό που απομένει, είναι να φανεί, εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα αγνοήσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και θα προχωρήσει - με το μανδύα της τουρκικής δικαιοσύνης - στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ή θα υπαναχωρήσει, θεωρώντας ότι έχει ήδη πολλά μέτωπα ανοιχτά για να προκαλέσει σύγκρουση και με την Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του τουρκικού συμβουλίου της επικράτειας είναι προγραμματισμένη να ληφθεί στις 2 Ιουλίου, αν και δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων στην γειτονική χώρα ανέφεραν χθες ότι ήδη παραγγέλνονται χαλιά, προκειμένου να τοποθετηθούν στην Αγία Σοφία μετά την μετατροπή της σε τζαμί.

Αν σου άρεσε κάνε