Διπλό μήνυμα στην Τουρκία με «ασπίδα» το διεθνές δίκαιο

Διπλό μήνυμα στην Τουρκία με «ασπίδα» το διεθνές δίκαιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:26 Δημιουργία 04/06/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με ψυχραιμία αλλά και με ασπίδα το διεθνές δίκαιο η Αθήνα απαντά στις διαρκείς προκλήσεις της Άγκυρας, δίχως ωστόσο να μπαίνει στο επικίνδυνο παιχνίδι του προέδρου Ερντογάν και των υπουργών του.

Χθες, η Ελλάδα έστειλε διπλό μήνυμα στην Τουρκία, με τις τοποθετήσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, κατήγγειλαν τη στάση της γείτονος αλλά και έκαναν ειδική αναφορά στην κοινή γραμμή που έχει διαμορφωθεί πλέον έναντι της Τουρκίας από την ΕΕ.

Ο διάλογος της κυρίας Σακελλαροπούλου με τον κ. Μητσοτάκη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ήταν απολύτως ενδεικτικός και έχει ως εξής:

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, όπως έκανε πάντα έτσι και τώρα η Ελλάδα δεν θέλει την ένταση. Ελπίζω να ξεπεράσουμε και αυτή την ένταση. Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη δεν την αμφισβήτησε ποτέ, όπως συνέβη και στον Έβρο. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία των συνόρων όλης της Ε.Ε».

Κατ. Σακελλαροπούλου: «Οι εντάσεις συνεχίζονται από την πλευρά της Τουρκίας... Στα θέματα της Τουρκίας στις συμφωνίες με τη Λιβύη, έχουμε αρκετούς συμμάχους. Επισκέφθηκα την Θράκη, ταυτόχρονα έχουμε τα ζητήματα με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία και η απάντηση είναι προφανής.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Παρά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που ακούμε, υπάρχει ισονομία στην Θράκη που πρόσφατα επισκεφθήκατε».

Πέραν των μηνυμάτων, που φραστικά εκπέμπει προς την Τουρκία, η κυβέρνηση σχεδιάζει και συγκεκριμένες κινήσεις, όπως είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας για την ανάκληση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά το Κάιρο, οι συζητήσεις είναι προχωρημένες, καθώς η ανακήρυξη ΑΟΖ αποτέλεσε διαχρονική θέση όλων την κυβερνήσεων της Ελλάδας την τελευταία 20ετία.

Ωστόσο, οι Αιγύπτιοι κωλυσιεργούσαν μέχρι πρόσφατα και δεν υπήρξε τελικό αποτέλεσμα. Τώρα το κλίμα είναι πιο ευνοϊκό και στην Αθήνα ευελπιστούν ότι σύντομα θα μπουν οι τελικές υπογραφές.

Με την Ιταλία η εικόνα είναι καλύτερη, καθώς δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και απομένει ο συντονισμός των κινήσεων των δυο χωρών για να κλείσει το θέμα.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα υποδέχθηκε με ικανοποίηση την τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα , ενώ αναμένει στήριξη και από την Ευρώπη.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι σαφώς υπέρ των εθνικών μας θέσεων, μετά τα γεγονότα στον Έβρο, καθώς υποχρεώθηκαν από τις εξελίξεις να τηρήσουν ξεκάθαρη θέση βασικοί «παίκτες», όπως είναι η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν .

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι η επιθετική στάση Ερντογάν ενοχλεί την Ευρώπη, ειδικά τώρα που πολλές χώρες - μέλη αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα στις οικονομίες τους εξαιτίας της πανδημίας. Το τελευταίο που θα ήθελαν είναι μια αναζωπύρωση του προσφυγικού και πολύ περισσότερο μια εστία έντασης στη ΝΑ Μεσόγειο.

Αν σου άρεσε κάνε