Πρόγραμμα - γέφυρα 24 δισ. ευρώ για επιστροφή στην ανάπτυξη

Πρόγραμμα - γέφυρα 24 δισ. ευρώ για επιστροφή στην ανάπτυξη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:17 Δημιουργία 21/05/20, 10:12
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Το κεφάλαιο «οικονομία» , που έχει επίσης τεράστιες δυσκολίες, δυσάρεστες εκπλήξεις και αστάθμητους παράγοντες , ανοίγει η κυβέρνηση ρίχνοντας στην μάχη κατά της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία , πακέτο 24 δισ. ευρώ (17+7 καθώς το πρώτο αφορά φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις και το δεύτερο την παροχή ρευστότητας μέσω των τραπεζών).
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που απευθύνθηκε εκ νέου χθες στον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των μέτρων για την οικονομία και τον τουρισμό , δεν έκρυψε ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο , αλλά εξέπεμψε μήνυμα ελπίδας ότι και αυτές τις δυσχέρειες θα τις αντιμετωπίσει η χώρα χρησιμοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στη διάθεση της.
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι μεταξύ της επιδοματικής πολιτικής και μιας πολιτικής στήριξης της εργασίας, επιλέγει το δεύτερο και προς αυτήν κατατείνει η πολιτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.
Σημαντικό «όπλο» στα χέρια του είναι και η πρόσφατη συμφωνία των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας για την παροχή με την μορφή επιδοτήσεων και όχι δανείων πόσους μισού τρις ευρώ προς τις χώρες μέλη της ΕΕ , μια συμφωνία που χαιρέτησε ο κ. Μητσοτάκης .
Στο διάγγελμα του προς τους Έλληνες πολίτες, ανακοίνωσε ότι το πακέτο των 24 δις θα διατεθούν στους εξής τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας - μείωση φόρων - τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Όπως είπε, είναι πρόγραμμα-γέφυρα, προκειμένου από την ύφεση που έφερε η υγειονομική καταιγίδα σε όλο τον κόσμο να περάσουμε στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Έτσι, πρόγραμμα επιδότησης εργασίας, αντί για επιδόματα ανεργίας, επιλέγει η κυβέρνηση στην ώρα της μεγάλης κρίσης.
Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, «κλειδί» των νέων μέτρων θα αποτελέσει το Πρόγραμμα «Συν + Εργασία» με δαπάνες 1 δισ. ευρώ που θα ενισχυθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.
«Η πανδημία ανέκοψε την πορεία προς την ανάκαμψη», είπε, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το 2021 θα είναι η χρόνια κατά την οποία η οικονομία θα επιστρέψει στους θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης.
Κωδικοποιημένα , τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός έχουν ως εξής:
# Ειδική αποζημίωση για αναστολή λειτουργίας και μειώσεις ενοικίων θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο ή και τον Ιούλιο, για επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε κλάδους που πλήττονται.
# Έως τα τέλη Οκτωβρίου οι συμβάσεις εργασίας θα προσαρμόζονται, αλλά οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν σχεδόν ίδιο μισθό και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

# Παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας

# Για 5 μήνες μείωση από του 24% στο 13% του ΦΠΑ για εισιτήρια μέσα μεταφοράς σε πλοία, λεωφορεία, αεροπλάνα
# Τριπλασιασμός των ποσών για τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού για τους οικονομικά ασθενέστερους

# Μείωση του ΦΠΑ σε καφέ, μη αλκοολούχα και θερινά σινεμά

# Μείωση της προκαταβολής φόρου. Η μείωση θα είναι, όπως τόνισε, «γενναία», αλλά το ακριβές ποσοστό της οποίας θα ανακοινωθεί αργότερα μετά από μελέτη.

# Συνέχεια στην Επιστρεπτέα προκαταβολή με επιπρόσθετα κεφαλαία ύψους 1 δις. και τον Ιούνιο

# Παροχή δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ με κάλυψη από το Ταμείο εγγυοδοσίας

# Αναστολή πληρωμής τόκων δανείων έως τον Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με πληροφορίες του xrimaonline.g, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει κι ένα ακόμη, μικρότερο πακέτο μέτρων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εάν και εφόσον η κατάσταση της οικονομίας επιδεινωθεί περαιτέρω.
Πολλά θα κριθούν από τον τουρισμό , τομέας που θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα.
Η κυβέρνηση ξεκινά την τουριστική σεζόν στις 15 Ιουνίου, ενώ ανοίγει πλήρως τα σύνορα την 1η Ιουλίου. Εικόνα για την πορεία των εσόδων θα υπάρξει τέλος Ιουλίου, καθώς τότε θα έχει έρθει πρώτο κύμα και θα υπάρχει αριθμός κρατήσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες για τον Αύγουστο.
Εκείνη την περίοδο θα επανεξεταστεί η πορεία της οικονομίας , θα υπάρχουν σαφή στοιχεία για το μέγεθος της ύφεσης και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις.
Αν σου άρεσε κάνε