Πέτσας για συναθροίσεις: Ανοίγουν την κερκόπορτα για να μπει ο εχθρός

Πέτσας για συναθροίσεις: Ανοίγουν την κερκόπορτα για να μπει ο εχθρός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:31 Δημιουργία 11/05/20, 14:02

Το μήνυμα πως η χώρα βρίσκεται «σε μια πορεία που οδηγεί σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας» εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με αφορμή το σημερινό άνοιγμα επιχειρήσεων και σχολείων για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Στο δεύτερο αυτό βήμα προς τη «νέα κανονικότητα», όπως είπε, «πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει - όπως έγινε μέχρι σήμερα - η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα. Είναι δύο στοιχεία που μας έφεραν μέχρι εδώ και θα αποτρέψουν ενδεχόμενο πισωγύρισμα που θα είχε τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Γι’ αυτό απαιτείται από όλους αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, των αποστάσεων και της αποφυγής συγχρωτισμού».

Όσοι τα αγνοούν - κι ακόμη χειρότερα όσοι καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις, τόνισε ο κ. Πέτσας, «θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, το κοινωνικό σύνολο. Προσβάλλουν βάναυσα την πλειονότητα των Ελλήνων, που επιδεικνύουν, υποδειγματική πειθαρχία, ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα. Ανοίγουν την κερκόπορτα για να μπει ο εχθρός, ο κοροναϊός, προδίδοντας όλους εκείνους που δίνουν μάχες για να σώσουν - και σώζουν καθημερινά - ζωές.

Συνεχίζουμε για τον σκοπό αυτό την επικοινωνία και την αποστολή στοχευμένων μηνυμάτων, την προσπάθεια να πείσουμε και να αποτρέψουμε λάθος συμπεριφορές και ανεύθυνες αποφάσεις».

Για την οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Την Παρασκευή συνεδρίασε το Eurogroup που κατέληξε σε συμφωνία για τους όρους και τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης, από όσες χώρες ζητήσουν τις φθηνές πιστοληπτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο μηχανισμός αυτός, θα είναι άμεσα διαθέσιμος και με τους ίδιους όρους για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη. Θα έχει ευνοϊκούς όρους, χωρίς μνημόνιο. Μπορεί να ενεργοποιηθεί από τα κράτη-μέλη που θα θελήσουν να τον αξιοποιήσουν, από την 1η Ιουνίου. ενώ θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022».

Εκκρεμεί, τόνισε ο κ. Πέτσας, «και είναι μείζονος σημασίας για τον κόσμο της εργασίας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στην Ευρώπη – η ολοκλήρωση και εφαρμογή του προγράμματος SURE για την ενίσχυση εργαζόμενων, όπως και η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Εκκρεμεί επίσης η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, για χρηματοδοτήσεις, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού οι προκλήσεις για τις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφορικά με τον τουρισμό, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, η Κυβέρνηση «επεξεργάζεται για την σταδιακή επανεκκίνηση του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού. Ήδη σειρά δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου εμφανίζουν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό εξαιτίας της επιτυχούς μάχης που δώσαμε εναντίον του κοροναϊού.

Περιμένουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να υπάρχει ενιαία κοινοτική αντιμετώπιση στο θέμα των μεταφορών. Επισημαίνουμε ότι η ελευθερία στην κίνηση προσώπων είναι μια από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δεν μπορεί να αγνοείται».

Παράλληλα, διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Θα χτίσουμε ένα Σύστημα Υγείας που θα συγκαταλέγεται στα πρότυπα της Ευρώπης

«Είναι απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να χτίσουμε ένα Σύστημα Υγείας που θα συγκαταλέγεται στα πρότυπα της Ευρώπης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Με στόχο να προσεγγίσουμε γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας».

Δίνοντας στοιχεία ανέφερε ότι ήδη από 565 ΜΕΘ που είχαμε πριν από δυόμιση μήνες ξεπερνάμε τις 1000 και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Πρόσθεσε ότι για το σχεδιασμό των κλινών νέων μονάδων Εντατικής Θεραπείας ορίστηκε επιστημονική Επιτροπή η οποία θα μελετήσει τα δεδομένα και θα κάνει σχετική εισήγηση με γνώμονα τη λειτουργικότερη χωροθέτηση σε υπάρχουσες ή νέες κτιριακές νοσοκομειακές δομές.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι υπήρξαν ήδη σημαντικές δωρεές υλικών και χρηματικών ποσών στην προσπάθεια αυτή. «Μέχρι σήμερα είχαμε δωρεές από 865 φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες αλλά και από κράτη όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Το επίπεδο των δωρεών ξεπερνά τα 89 εκατομμύρια ευρώ

Συνεχίζοντας την αναφορά του στις δωρεές που έγιναν όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Πέτσας είπε ότι ήδη το επίπεδο των δωρεών ξεπερνά τα 89 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 40 αφορούν ιατρικό εξοπλισμό, 24,2 εκατομμύρια αφορούν μέσα ατομικής προστασίας και άλλα 12,5 εκατομμύρια ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών.

Επιπλέον 226 φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών ύψους περίπου 8,8 εκατομμυρίων ευρώ για τις οποίες προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες. Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, όλοι οι Έλληνες δίνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες, τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο πρωθυπουργός «έχει θέσει ως προσωπική του προτεραιότητα το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Ήδη, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες έχει καταρτιστεί ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης που προβλέπει την μεταφορά συνολικά 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Σήμερα το πρωί, αναχώρησε από την Αθήνα για το Ηνωμένο Βασίλειο ομάδα 16 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και 34 ενηλίκων για επανένωση με τις οικογένειές τους.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης άρχισε να εφαρμόζεται από την Μ. Εβδομάδα όταν 12 ασυνόδευτα παιδιά αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο και άλλα 50 για τη Γερμανία. Υπάρχει επίσης συμφωνία με τη Φινλανδία να δεχθεί, μέχρι τα τέλη Μαΐου, 100 ασυνόδευτα παιδιά, αλλά και 30 ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες για επανενώσεις οικογενειών. Επιπλέον 22 άτομα θα μετεγκατασταθούν στην Ελβετία».

Στο κλείσιμο ο κ. Πέτσας έκανε αναφορά στη σημερινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Υμηττό και την ενημέρωσή του για το σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας αλλά και τη συνολική οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας με ξεχωριστή μνεία σε όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για τη νέα φάση στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Αν σου άρεσε κάνε