Κ. Μητσοτάκης: Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό - Απαιτείται ατομική ευθύνη

Κ. Μητσοτάκης: Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό - Απαιτείται ατομική ευθύνη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:11 Δημιουργία 11/05/20, 12:08

«Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του ιού. Απαιτείται συλλογική συνεργασία κι ατομική ευθύνη», είναι το μήνυμα, που έστειλε ο πρωθυπουργός, οποίος βρέθηκε στον Υμηττό το πρωί της Δευτέρας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

«Θέλω να πω ότι προβληματίζομαι από το γεγονός ότι βλέπω πάλι κάποιες εικόνες συμπολιτών μας, οι οποίοι δε φαίνεται να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους τις συστάσεις των ειδικών ως προς την ανάγκη να τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις, για να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο την εξάπλωση του ιού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από τη στιγμή που πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η έννοια της ατομικής ευθύνης ενισχύεται ακόμα περισσότερο και βέβαια το κράτος κάνει αυτό που μπορεί να κάνει. Να συμβουλεύει τους πολίτες, να τους δίνει τις κατάλληλες οδηγίες. Αλλά, από εκεί και πέρα η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού και συγχρωτισμού είναι ευθύνη των πολιτών. Και θα ήθελα και από εδώ να επαναλάβω την έκκληση μου. Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του ιού. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά για να μην αναγκαστούμε και πάλι να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος για τη στρατηγική, που θα ξεδιπλώνεται σε ολόκληρη την επικράτεια τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

«Σας βλέπω όλους μάχιμους και ετοιμοπόλεμους. Ήθελα να κάνουμε μία συζήτηση, για να έχουμε ενημέρωση για τον προγραμματισμό για την αντιπυρική περίοδο, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Εάν έπρεπε να συνοψίσω αυτά τα οποία βλέπω ότι γίνονται σε λίγες λέξεις θα έλεγα ότι έχουμε περισσότερο προσωπικό εφέτος, καλύτερα μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες μας, καλύτερη οργάνωση των μέσων αεροπυρόσβεσης και καλύτερη συνολική οργάνωση του σώματος, αλλά και της πολιτικής προστασίας, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση», σημείωσε.

«Πρέπει να έχουμε την ικανότητα να διαχειριζόμαστε πολλαπλές κρίσεις. Διαχειριστήκαμε την κρίση των συνόρων με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος για τη σημαντική του συνεισφορά. Αμέσως μετά μας προέκυψε η κρίση του ιού και εκεί έπρεπε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Αλλά πιστεύω ότι αν κάτι κερδίσαμε τους τελευταίους μήνες είναι μία ολοένα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών στις δυνατότητες του κράτους και του κρατικού μηχανισμού. Όχι της κυβέρνησης μόνο. Πρώτη φροντίδα του κράτους πρέπει πάντα να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών και φυσικά αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση στην επόμενη αντιπυρική περίοδο που έχει ξεκινήσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ανέδειξε την απόλυτη εμπιστοσύνη που έχει στις γυναίκες και στους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Εμείς παρέχουμε τα μέσα, την οργάνωση, αλλά τελικά τη δουλειά την κάνετε εσείς και την κάνετε στο πεδίο. Θέλω να τονίσω ακόμα μία φορά ότι αυτή είναι μία συνολική και συλλογική άσκηση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές μας που πάντα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αυτοθυσία και με εξαιρετικά καλή διάθεση», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε