Πρώτο βήμα επιστροφής στη νέα καθημερινότητα

Πρώτο βήμα επιστροφής στη νέα καθημερινότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:15 Δημιουργία 04/05/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στην ειδική επιστημονική επιτροπή και στην αξιολόγηση των μέτρων απεμπλοκής από την καραντίνα, κινείται από σήμερα και για ολόκληρη την εβδομάδα η κυβέρνηση.

Από την επιτυχία της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί, θα κριθεί αφενός η ίδια η μάχη κατά του κορονοϊού κι αφετέρου η πορεία της οικονομίας, καθώς τυχόν αναστολή των μέτρων που ισχύουν από σήμερα στις έξι το πρωί, θα σημάνει νέα καθυστέρηση στην επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει ούτως ή άλλως μπροστά του τη δύσκολη εξίσωση του τουρισμού, θέλει η χώρα να επιστρέψει το ταχύτερο στην κανονικότητα, χωρίς όμως να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Για το λόγο αυτό πέρα της σύστασης που ο ίδιος έκανε προς τους πολίτες, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακίνησες, ζήτησε και από τους εμπλεκόμενους υπουργούς να εποπτεύουν οι ίδιοι την τήρηση των κανόνων που έχουν τεθεί.

Ειδικότερα , ο κ. Θεοδωρικάκος θα έχει τη ευθύνη για την αλλαγή της ώρας προέλευσης των δημόσιων υπαλλήλων, ο κ. Καραμανλής θα διαπιστώσει ο ίδιος, εάν τηρούνται οι κανόνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κ. Γεωργιάδης θα δει το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής που καλούνται από σήμερα να θέτουν όρους και προϋποθέσεις στους πελάτες και τέλος ο κ. Χρυσοχοϊδης που έχει την ευθύνη των ελέγχων της ΕΛΑΣ.

Σήμερα που γίνεται το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην τήρηση των κανόνων που έχουν τεθεί και από τα μέσα της εβδομάδας όλοι θα κοιτάξουν τις λίστες των νοσοκομείων, για να διαπιστώσουν εάν θα υπάρξει αύξηση η όχι των κρουσμάτων.

Στο θετικό σενάριο της σταθεροποίησης της κατάστασης ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα προχωρήσει με την επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ’ Λυκείου, την ερχόμενη Δευτέρα.

Χθες, πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε για μια ακόμη φορά τους πολίτες να είναι προσεκτικοί . «Το στοίχημα των επόμενων ημερών, των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα του θα κρίνει τα πάντα». «Ο ιός είναι εδώ δίπλα μας, μπορεί να τον έχει και να τον μεταφέρει ο καθένας μας, εμείς οι ίδιοι», υπογράμμισε και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους, «απέναντι σε αυτόν τον ιό καλούμαστε από αύριο στις 6 το πρωί να υψώσουμε νέο τείχος».

«Προχωράμε μέρα με την ημέρα στις επόμενές φάσεις, με νέα καταστήματα να ανοίγουν και νέες δραστηριότητες να επανέρχονται», τόνισε ο υφυπουργός, ενώ στην περίπτωση μη τήρησης των κανόνων, «ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση των μέτρων φαντάζει μονόδρομος», σημείωσε.

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή. Να πάρουμε πίσω τις ζωές μας» , επεσήμανε με δραματικό τόνο ο κ. Χαρδαλιάς, με την προϋπόθεση να «να στοιχηθούμε σε 2 γραμμές μάχης. Πρώτη γραμμή τηρούμε τους κανόνες προστασίας υγιεινής» και δεύτερη γραμμή «τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής».

Από την πρόοδο των μέτρων θα εξαρτηθεί και το εάν ο πρωθυπουργός θα απευθύνει εκ νέου διάγγελμα μέσα στην εβδομάδα στον ελληνικό λαό. Οι αποφάσεις για το ενδεχόμενο νέο διάγγελμα θα ληφθούν αύριο ή το αργότερα την Τετάρτη.

Αν σου άρεσε κάνε