Ορόσημο ο Μάιος

Ορόσημο ο Μάιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:32 Δημιουργία 01/05/20, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Από τις εξελίξεις σε δυο μέτωπα μέσα στον Μάιο θα κριθούν όχι μόνο οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά και η ίδια η πορεία της χώρας.

Από τη μια πλευρά, είναι τα μέτρα απεμπλοκής από την καραντίνα που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται σιγά - σιγά από την ερχόμενη Δευτέρα και από την άλλη, ξεκινά η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Από τον συνδυασμό των δυο σχεδίων και φυσικά από την πορεία του κορονοϊού στη χώρα (αριθμός κρουσμάτων, νοσηλεία σε ΜΕΘ, κλπ.) θα εξαρτηθεί το ποσό γρήγορα θα μπορέσει η Ελλάδα να ανακύψει μετά το δίμηνο lockdown, που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς από την εικόνα της χώρας μέσα στον κρίσιμο μήνα Μάιο, θα εξαρτηθούν και οι πολιτικές αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο πρωθυπουργός, εάν δηλαδή θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό ή θα αναλάβει το πολιτικό ρίσκο της ανανέωση της λαϊκής εντολής, όπως συζητείται σε πολιτικά γραφεία το τελευταίο διάστημα.

Αυτή την ώρα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα περιμένει :

1. Την πορεία των μέτρων απεμπλοκής από την καραντίνα καθώς αυτά θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και ανάλογα με την γνωστή πλέον καμπύλη του κορονοϊού στην Ελλάδα.
2. Τα αποτελέσματα της πολιτικής που εξήγγειλε ήδη χθες από τη Βουλή για την οικονομία. Σε αυτό το σκέλος θα πρέπει να προστεθεί και η εκτίμηση που θα είναι πιο ασφαλής προς τα τέλη Μαΐου, σχετικά με τις αφίξεις τουριστών στην χώρα μας. Από το μέγεθος του πλήγματος που θα δεχθεί μοιραία η τουριστική μας βιομηχανία, θα εξαρτηθεί και το μέγεθος της ύφεσης, το όποιο η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιορίζει στο 4% και η ΕΚΤ το φτάνει στο 10%. Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το μέγεθος της ύφεσης και ως εκ τούτου κάθε σχεδιασμός μπορεί να είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Χθες, πάντως ο κ. Μητσοτάκης από τη Βουλή και οι υπουργοί, κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης από το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν σειρά μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Τα μέτρα αυτά κωδικοποιημένα είναι τα εξής:

-Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.
-Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.
-Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.
-Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.
-Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.
- Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.
-Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.

Το τελευταίο αυτό μέτρο που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν απέκλεισε και νέα παράταση εφόσον κριθεί αναγκαίο και πάντα σε συνάρτηση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε