Πιο αισιόδοξος ο Μητσοτάκης για την επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία

Πιο αισιόδοξος ο Μητσοτάκης για την επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:07 Δημιουργία 30/04/20, 15:44

Απαντήσεις στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στον κοροναϊό έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού στη Βουλή για τη συζήτηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο εύρος της ύφεσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «όταν λέμε όταν δεν ξέρουμε πόση θα είναι η ύφεση, είναι γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση. Μακάρι να ξέραμε για να μπορούμε να προβλέψουμε.

Οι σημερινές προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης είναι περισσότερο αισιόδοξες από αυτές που ήταν πριν από ένα μήνα» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η συζήτηση για το χρέος είναι ουσιαστική. Στόχος να μην προστεθεί πρόσθετο χρέος, μια μάχη που δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν νομίζετε ότι μια χώρα μπορεί μόνη της να το επιβάλει, δεν ξέρετε πως λειτουργεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Για τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση για την οικονομία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει να ξοδέψουμε 14,3 δισ. Τα νούμερα είναι κοντά με τα δικά μας, κάπου εκεί θα φτάσουμε. Αλλά έχετε υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος; Το πραγματικό κόστος της πρότασής σας είναι 24 δισ., δεν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα».

Απαντώντας στις κατηγορίες για προγράμματα voucher για τους επιστήμονες και στην ανάκληση τους από την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «η κυβέρνηση ίναι πάντα εδώ να δίνει απαντήσεις, να διορθώνει τα λάθη της. Το θέμα των voucher εμείς το πήραμε πίσω γιατί δεν ήταν αρκετά καλά. Δεν ήταν υποκατάστατο εισοδήματος. Την αγορά των ΚΕΚ δεν την δημιουργήσαμε εμείς, τη βρήκαμε».

Νωρίτερα και σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης είπε προς του ΣΥΡΙΖΑ πως «με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, εμένα ή την εθνική αντιπροσωπεία, αλλά μικραίνετε τη χώρα» υπογράμμισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην πρωτολογία του, σημείωσε δε πως «τίποτα από όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα δεν ήταν αυτονόητα».

«Δεν ήταν αυτονόητο ότι κλείσαμε σχολεία και καταστήματα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι σε 48 ώρες το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έφτιαξε την εφαρμογή για τα μηνύματα. Δεν ήταν αυτονόητο το ψηφιακό άλμα και η άυλη συνταγογράφηση» ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλύτερα, αφού δεν υπήρξε καθυστέρηση στις αποφάσεις.

«Θα δώσω πρώτος τα εύσημα στον ελληνικό λαό, αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η χώρα ήταν στον αυτόματο πιλότο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Για τεστ, σχολεία, μάσκες

Όλες οι αποφάσεις στηρίζονται στα επιστημονικά δεδομένα και στις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής, σημείωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως οι επίσημοι δείκτες αποκαλύπτουν ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την επιδημία.

Όσον αφορά στα τεστ σημείωσε πως η κυβέρνηση έκανε μία επιλογή να περιμένει λίγο στα τεστ αντισωμάτων.

«Και αποδεικνύεται ότι κάναμε καλά. Γιατί σε αρκετές χώρες είδαν πως μεγάλος αριθμός των τεστ δεν ήταν αξιόπιστος. Ωστόσο πια είμαστε έτοιμοι για αυτά και για την πρώτη μεγάλη παρτίδα τεστ αντισωμάτων θα γίνει με δωρεά» τόνισε. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πολύ σύντομα περιμένουμε να έχουμε και πιο αξιόπιστα rapid test.

Για τις μάσκες όπως είπε κρίθηκε ότι δεν πρόκειται για αναγκαίο μέτρο στην πρώτη φάση, ενώ και τώρα είναι αναγκαίο μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο. Όσον αφορά στις ανησυχίες για φαινόμενα στρέβλωσης και αισχροκέρδιεας στην αγορά, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν μέτρα, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής έλεγχος.

Όπως είπε πολλές ελληνικές εταιρείες προσάρμοσαν σε ταχύτατα την παραγωγή τους, στρεφόμενες στην παραγωγή μασκών, με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια, ενώ ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να γίνει χρήση και υφασμάτινου καλύματος.

Στο ζήτημα των σχολείων ο πρωθυπουργός σχολίασε πως είναι διαφορετικό να εκφράζονται διαφωνίες και διαφορετικό να δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στον κόσμο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι περισσότερες χώρες (η Ιταλία είναι εξαίρεση) έχουν αποφασίσει να ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία, γιατί είναι σημαντικό για κοινωνικούς, οικονομικούς και ψυχολογικούς λόγους. Τόνισε δε πως δεν υποστηρίζεται πια από την πλειονότητα των επιστημόνων η άποψη ότι τα παιδιά είναι επιδημιολογικές βόμβες.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να μην γίνει κομματική σπέκουλα με το θέμα αυτό και υπογράμμισε πως τα κλειστά σχολεία επιτείνουν τις ανισότητες στην κοινωνία.

Επανέλαβε δε ότι όλα τα μέτρα αποκλιμάκωσης και επιστροφής στην καθημερινότητα θα επανεξετάζονται ανά 15νθημερο.

Αν σου άρεσε κάνε