«Γκάζι» για την αναδιάταξη της οικονομίας

«Γκάζι» για την αναδιάταξη της οικονομίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:40 Δημιουργία 30/04/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μετά και τη λύση στη δύσκολη εξίσωση της επαναλειτουργίας των σχολείων, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει στις 11 Μαΐου με την επιστροφή των μαθητών της Γ' Λυκείου στα θρανία, η κυβέρνηση «πατάει γκάζι», προκειμένου να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αλλά και να αντιμετωπίσει την κρίση που θα προκληθεί στην οικονομία, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε το στίγμα των προθέσεων του με την ανακοίνωση ότι η Βουλή θα συνεχίσει τις εργασίες της όλο το καλοκαίρι. Προανήγγειλε μάλιστα τη συζήτηση και την ψήφιση 26 νομοσχεδίων μέχρι τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να μην ανακοπεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε προ κορονοϊού. Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι φέτος δεν θα υπάρξουν διακοπές για κανέναν και πως η ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι αυτή την ώρα μια από τις βασικές προτεραιότητές του.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην οικονομία και στις επιπτώσεις της πανδημίας. Όπως είπε. αναμένεται «παγκόσμια, πολύ βαθιά ύφεση και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Έχουμε απλώσει, όμως, ένα πλέγμα προστασίας, κυρίως για την απασχόληση, για τις επιχειρήσεις. Και αυτό θα εξακολουθεί να είναι το πρώτο μας μέλημα, καθώς η οικονομία και η αγορά θα αρχίσουν σιγά-σιγά να βρίσκουν τους βηματισμούς τους».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση περιμένει με αγωνία την ερχόμενη... Δευτέρα, πρώτη ημέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς να είναι σε επιφυλακή, ενώ ειδικά από την ΕΛΑΣ αναμένει αυστηρούς ελέγχους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Ο κ. Καραμανλής έχει δώσει από την πλευρά του αυστηρές οδηγίες στις διοίκησης των αστικών συγκοινωνιών για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, ενώ ο κ, Θεοδωρικάκος έχει ήδη εκδώσει εγκύκλιο για την αλλαγή της ώρας προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στην εργασία τους.

Ωστόσο, καθαρή εικόνα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων χαλάρωσης θα έχουν οι επιστήμονες περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, αφού δηλαδή έχουν περάσει λίστες ημέρες της νέας... καθημερινότητας. Από την έξαρση ή μη των κρουσμάτων θα εξαρτηθεί το εάν θα υλοποιηθεί η δεύτερη φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ή όχι. Όπως άλλωστε εξήγησε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του την περασμένη Τρίτη, τα μέτρα θα αξιολογούνται και πιθανόν να αλλάζουν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σήμερα στη Βουλή αναμένεται να γίνει μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα μέτρα, την οικονομία και την πορεία της χώρας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση που θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να έχει υψηλούς τόνους μετά τις διατυπωμένες διαφωνίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μέτρων όσο και τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη στην οικονομία.

Αν σου άρεσε κάνε