Με δύο πελάτες μικρά μαγαζιά και κομμωτήρια - «Γρίφος» το άνοιγμα των σχολείων

Με δύο πελάτες μικρά μαγαζιά και κομμωτήρια - «Γρίφος» το άνοιγμα των σχολείων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:05 Δημιουργία 27/04/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

«Κλείδωσαν» στην πλειονότητά τους τα μέτρα για τη σταδιακή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Μοναδική εκκρεμότητα παραμένουν τα σχολεία, καθώς οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται όσον αφορά το άνοιγμα όλων των βαθμίδων. Το βέβαιο είναι ότι οι μαθητές της Γ' Λυκείου επιστρέφουν στα θρανία στις 17 Μαΐου και πως οι πανελλαδικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιούνιο. Για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, ενώ το Γυμνάσιο και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου θα ανοίξουν για ένα μήνα, χωρίς όμως να γίνουν προαγωγικές εξετάσεις.

Η άρση της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων θα γίνει από σήμερα με τα Υποθηκοφυλακεία, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία, αλλά για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.

Ακολουθούν κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, τα μικρά μαγαζιά και τα κομμωτήρια, με όριο δύο πελάτες εντός του χώρου, ενώ τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα θα επαναλειτουργήσουν πολύ αργότερα και ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων στη χώρα.

Τέλος Μαΐου πιθανότατα, αν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά ως τότε, θα επαναλειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, αλλά μόνο στους εξωτερικούς τους χώρους, χωρίς δηλαδή να εξυπηρετούν πελάτες στο κλειστό κομμάτι του μαγαζιού εστίασης. Θα επιβληθούν περιορισμοί για την απόσταση που πρέπει να έχουν μεταξύ τους τα τραπέζια, καθώς και για τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάθονται μαζί. Η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών δεν θα είναι μικρότερη του 1,5 μέτρου, ενώ οι παρέες δεν θα πρέπει να αριθμούν περισσότερα από 4 μέλη.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας αναμένεται να ανοίξουν από τον Ιούνιο. Προέχει να έχει βρεθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις πτήσεις, ώστε να ξεκινήσουν να έρχονται ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένα μέτρα στις πύλες εισόδου στη χώρα.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στην ώρα προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Εκτός από το «σπάσιμο» της ώρας αιχμής, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι οι υπάλληλοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα φορούν υποχρεωτικά μάσκες, ενώ θα απολυμανθούν όλα τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τα βαγόνια του Μετρό.

Στο αυριανό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός θα είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις διατυπώσεις του, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Θα εξηγήσει ότι το πέρασμα στη δεύτερη φάση, που είναι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας, είναι εφικτό, επειδή η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η οποία ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας, η επιβολή και τήρηση μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και η μείωση στο ελάχιστο του ρυθμού εξάπλωσης του κορονοϊού στον πληθυσμό.

Θα σημειώσει ότι η επαναφορά στην κανονικότητα θα γίνει αργά και προσεκτικά με ορίζοντα το τέλος Ιουνίου. Ο κ. Μητσοτάκης θα προειδοποιήσει ότι τα μέτρα άρσης του περιορισμού των πολιτών θα αξιολογούνται καθημερινά και όλα θα συναρτώνται από την έκταση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα. Θα υπογραμμίσει επίσης την ανάγκη να τηρούνται καθημερινά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και όλες οι οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και θα σημειώσει ότι οι άσκοπες μετακινήσεις εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Αν σου άρεσε κάνε