«Σταδιακή», «μακρόσυρτη» και «στοχευμένη» η έξοδος από την καραντίνα

«Σταδιακή», «μακρόσυρτη» και «στοχευμένη» η έξοδος από την καραντίνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:21 Δημιουργία 22/04/20, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με μια μακρά διαδικασία, από την οποία δεν θα λείπουν ούτε οι περιορισμοί ούτε οι απαγορεύσεις, η χώρα θα αρχίσει να επιστρέφει από τα τέλη του μήνα στη λεγόμενη κανονικότητα μετά την κρίση του κορονοϊού.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωσε την ερχόμενη εβδομάδα το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα βασίζεται εξ ολοκλήρου στις εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας που έχει συγκροτηθεί υπό τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κρίσιμο στοίχημα είναι αφενός η χώρα να κάνει προσεκτικά βήματα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου να γίνει σωστή προετοιμασία, για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο επιστροφής της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα θα ξεκινήσει από τη Δικαιοσύνη, καθώς στις 27 του μηνός ανοίγουν υποθηκοφυλακεία (άμισθα και έμμισθα), Πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα μέτρα υπήρχε καθολική» τις ημέρες του Πάσχα,σχολίασε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι οι επιδημιολογικές καμπύλες καταγράφουν πως πηγαίνουμε καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Επεξεργαζόμαστε ήδη ένα σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα», δήλωσε και έκανε λόγο για μια διαδικασία «σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη», για να «μην έχουμε πισωγυρίσματα».

Στο πλαίσιο αυτό, «η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που έχουν λιγότερο κίνδυνο», ανέφερε ο κ. Πέτσας, αλλά και από «οικονομικές δραστηριότητες με μικρότερο συνωστισμό», δηλαδή από το λιανεμπόριο, καθώς «έχουμε χρέος να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους», αλλά και πολίτες με χρόνια νοσήματα.

Με αυτά τα δεδομένα, «συμβολικά από τη Δικαιοσύνη» θα εκκινήσει η επαναφορά στην κανονικότητα, ενώ για την ελαχιστοποίηση φαινομένων συνωστισμού θα υπάρξουν προσομοιώσεις. «Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια στοιχεία της νέας κανονικότητας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εντάσσοντας σε αυτά τις αποστάσεις και την έλλειψη χειραψιών και κοντινών επαφών.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως ο οδικός χάρτης επανεκκίνησης της χώρας θα είναι πλήρης, αφού «στόχος μας είναι το σχέδιο να ανακοινωθεί στο σύνολό του, ώστε όλοι οι Έλληνες να ξέρουν τι τους ξημερώνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr , μετά από τη Δικαιοσύνη, σειρά θα πάρει το λιανεμπόριο, με τα μικρά καταστήματα να ξεκινούν πρώτα τη λειτουργία τους.

Κρίσιμη παράμετρος θα είναι τα τετραγωνικά μέτρα, αλλά και η επιβολή όρων σταδιακής προσέλευσης των πελατών τους. Καταστήματα ηλεκτρονικών, κινητής τηλεφωνίας, ένδυσης και υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια είναι πρώτα στη σχετική λίστα.

Τελευταία θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, καθώς λόγω του μεγέθους τους προκαλούν συνωστισμό και κατά συνέπεια ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σήμερα, εν τω μεταξύ, η υπουργός Παιδείας θα ανακοινώσει το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα μιλήσει και για τον χρόνο επαναλειτουργίας των σχολικών ομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Μαίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για τις τάξεις του Λυκείου και ανάλογα με την πορεία των στοιχείων (κρούσματα, αριθμός νοσηλευόμενων ) θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα Γυμνάσια.

Τα δημοτικά είναι πιθανόν να μην ανοίξουν, καθώς εκτιμάται ότι τα μικρότερα παιδιά μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, τον οποίο μπορεί να μεταδώσουν στους ηλικιωμένους - ευπαθείς ομάδες.

Αν σου άρεσε κάνε