Μήνυμα Μητσοτάκη για επαγρύπνηση κι ατομική ευθύνη ενόψει Πάσχα

Μήνυμα Μητσοτάκη για επαγρύπνηση κι ατομική ευθύνη ενόψει Πάσχα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:05 Δημιουργία 13/04/20, 14:37

Ισχυρό μήνυμα επαγρύπνησης κι ατομικής ευθύνης αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός κατά το νέο διάγγελμα, που θα απευθύνει στους Έλληνες το απόγευμα της Μ. Δευτέρας, στις 19.30, εφιστώντας την προσοχή μας ενόψει του Πάσχα, έτσι ώστε να παραμείνουμε στο καλό σενάριο, βγαίνοντας νικητές όλοι μαζί από τη μεγάλη μάχη κόντρα στην πανδημία του κοροναϊού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας τη Μ. Δευτέρα, τονίζοντας ό,τι ακριβώς επισημαίνουν οι κορυφαίοι επιστήμονες και λοιμωξιολόγοι της Ελλάδας ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές για την πορεία της νόσου στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλή θέση στον παγκόσμιο χάρτη της πανδημίας ανάλογα με τον πληθυσμό της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει έκκληση στους Έλληνες να συνεχίσουμε να δρούμε με βάση την ατομική ευθύνη, μένοντας σπίτι κι αποφεύγοντας το συνωστισμό, έτσι ώστε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας και τους συμπολίτες μας από τον αόρατο κι ύπουλο εχθρό.

Νωρίτερα, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων προς οικείους για τη μέρα του Πάσχα.

Ο κ. Πέτσας ζήτησε από όλους να μην παρασυρθούν από την άνοιξη και να μείνουν σπίτι. Επίσης, διευκρίνισε πως δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για τον εορτασμό της Ανάστασης. «Θα γιορτάσουμε λίγες εβδομάδες αργότερα την πρώτη νίκη κατά του νέου κοροναϊού», είπε.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση εξετάζει την στρατηγική της εξόδου και της επιστροφής στην κανονικότητα. Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί, υπογράμμισε. «Τίποτα δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη, τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί» εξήγησε.

Σε ερώτηση για το εάν έχει ενδείξεις η Ελλάδα για προώθηση μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, σημείωσε: «Δεν αποκλείουμε το να επιχειρήσει να επαναλάβει η Τουρκία αυτό που έκανε στον Έβρο αυτή τη φορά στα ελληνικά νησιά. Βλέπουμε μία κινητικότητα στις απέναντι ακτές και γνωρίζουμε ότι είναι σε έξαρση ο κοροναϊός στη γειτονική χώρα. Εμείς είμαστε πάντα σε ετοιμότητα».

Για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνονται οι ΜΕΘ και πραγματοποιούνται σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού.

Όπως είπε, οι ΜΕΘ έχουν ήδη αυξηθεί από 565 σε 979 δηλαδή αύξηση 73% και συνεχίζεται η προσπάθεια. Παράλληλα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2789 προσλήψεις εκ των οποίων 363 ιατρικού προσωπικού και 2426 νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού.

Εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση 500 κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα παρέχουν κατ' οίκον υπηρεσίες και θα λαμβάνουν δείγματα βιολογικού υλικού από πρόσωπα που μπορεί να έχουν προσβληθεί. Επίσης σημείωσε ότι δημιουργήθηκε μητρώο ασθενών κορονοϊού ώστε τα απαραίτητα δεδομένα να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκόμενων φορέων.

Αν σου άρεσε κάνε