Θωρακίζεται περαιτέρω η χώρα ενόψει κρίσιμου 15νθημέρου

Θωρακίζεται περαιτέρω η χώρα ενόψει κρίσιμου 15νθημέρου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:29 Δημιουργία 31/03/20, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την περαιτέρω θωράκιση της χώρας, ειδικά ενόψει των δυο επόμενων - κρίσιμων εβδομάδων προετοιμάζει η κυβέρνηση, στελέχη της οποίας δηλώνουν ότι δεν θα διστάσουν να αυξήσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Ήδη, έχει σχεδόν προαναγγελθεί το κλείσιμο των διοδίων στις εθνικές οδούς, προκειμένου να μην ταξιδέψουν πολίτες από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια, παρατείνεται το κλείσιμο των σχολείων, ενώ η Αθήνα είναι έτοιμη να διακόψει το σύνολο των πτήσεων από και προς την Ελλάδα.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ευθέως ότι φέτος «θα πρέπει να ξεχάσουμε το Πάσχα, όπως το ξέρουμε». «Ζούμε μια ιστορική στιγμή, φέτος δεν θα ψήσουμε το Πάσχα στο χωριό. Θα το γιορτάσουμε σπίτι. Έχουμε χρόνια να γιορτάσουμε. Δεν είναι όπως τις προηγούμενες χρονιές», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την εκκλησία και τις λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι «η Ιερά Σύνοδος είναι σε επικοινωνία με την κυβέρνηση και εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών».

Για τις αεροπορικές πτήσεις και το σενάριο του lock down, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «μετά τη διακοπή των πτήσεων προς και από χώρες υψηλού κινδύνου, δεν θα γίνει γενικός επαναπατρισμός Ελλήνων, γιατί πρώτη μας προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία».

Στο πλαίσιο της θωράκισης της χώρας και της μάχης που δίνεται κατά του κοροναϊού, τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες 3 πτήσεις από τους δωρητές υγειονομικού υλικού προς την Ελλάδα. Σήμερα οι ΜΕΘ είναι 870 και δεν αποκλείεται αυτές να αυξηθούν, εάν κριθεί απαραίτητο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, επεσήμανε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αποδίδουν και προς επιβεβαίωση της θέσης αυτής παρέθεσε δύο πίνακες με την εξέλιξη που έχει η εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και των θυμάτων στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερος από τις άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες, που είναι πληθυσμιακά συγκρίσιμες.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός προχώρησε χθες σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού: κάλεσε όλους τους βουλευτές της Ν.Δ, όπως και τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του ιού.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο οποίος θα επισημάνει την ανάγκη τήρησης των περιοριστικών μέτρων, θα υπογραμμίσει ότι ο εχθρός στην μάχη αυτή είναι ο εφησυχασμός, ενώ θα κάνει εκτενή αναφορά και στα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Αν σου άρεσε κάνε