Άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για εργαζόμενους γονείς

Άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για εργαζόμενους γονείς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:17 Δημιουργία 11/03/20, 12:46

Όλα τα «εργαλεία» επιστρατεύει η κυβέρνηση στη «μάχη» κατά του κοροναϊού.

Τη στιγμή που τα κρούσματα στη χώρας μας ολοένα κι αυξάνονται κι ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν για την κρισιμότητα του επόμενου διμήνου όσον αφορά την πορεία του ιού, σχολεία, σταθμοί, πανεπιστήμια και φροντιστήρια έκλεισαν για 14 ημέρες, με το ενδεχόμενο παράτασης του «λουκέτου», αλλά και της σχολικής χρονιάς να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Στο πλαίσιο αυτό κι ενώ το ερώτημα είναι, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους γονείς, καθώς και με το καθεστώς εργασίας των επιχειρήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα μέτρα που αποφασίστηκαν εν μέσω έκτακτων συνθηκών στη χώρα μας.

Έτσι, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τη θέσπιση άδειας ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα διαρκέσει η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και μέχρι τις 10 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει για κάθε 4 ημέρες άδειας οι 3 να είναι ειδικού σκοπού και η μια ως κανονική άδεια.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε:

-Σε περίπτωση που η άδεια ειδικού σκοπού αφορά εργαζόμενο του δημοσίου τομέα το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

- Για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του αλλά αυτό είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάξει.

- Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού ο άλλος δεν δικαιούται

- Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού με την εξαίρεση ασθενών από κοροναϊό ή άτομα με αναπηρία.

- Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται η δυνατότητα με ευέλικτο ωράριο εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

«Το 2020 θα είναι μια διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε. Οι έκτακτες ανάγκες για την τόνωση της ρευστότητας και την προστασία της απασχόλησης είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τους δημοσιονομικούς κανόνες» τόνισε για άλλη μια φορά ο Στέλιος Πέτσας σε συνέχεια των όσων είπε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατεύσουμε όσους πλήττονται».

«Οι κοινοτικοί κανόνες έχουν έναν βαθμό ευελιξίας. Υπάρχει ομοθυμία για να αξιοποιηθεί κάθε περιθώριο. Μιλάμε για διπλή ευελιξία ως προς το ύψος των στόχων και για εξαίρεση για δαπάνες που θα απαιτηθούν. Περιμένουμε την απόφαση του Eurogroup για να προχωρήσουμε με τα άμεσα μέτρα» είπε ακόμα ο Στέλιος Πέτσας.

Όσον αφορά τις προσλήψεις στον χώρο της υγείας ο κ. Πέτσας μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι «στόχος είναι οι πρώτοι 200 να προσληφθούν στην αρχή της επόμενης εβδομάδα και να προχωρήσουμε έως και σε 2.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας»

Σημειώνεται πως το απόγευμα αναμένεται και διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να θέσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης.

      Αν σου άρεσε κάνε