Ισχυρό πολιτικό μήνυμα από τον Έβρο

Ισχυρό πολιτικό μήνυμα από τον Έβρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:48 Δημιουργία 03/03/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν εκπέμπει σήμερα η Ευρώπη με την παρουσία όλων των ανώτατων αξιωματούχων της στον Έβρο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή επέλεξε να διεθνοποιήσει την ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, υποδέχεται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να τους δείξει την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα και να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις.

Χθες, ο κ, Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλλει την νομοθεσία της στα σύνορά της. Η επικοινωνία αυτή αποτέλεσε συνέχεια των επαφών που είχε τα τελευταία 24 ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Ωστόσο, σήμερα η κοινή παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σαρλ Μισέλ, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Νταβίντ Σασόλι, στη συνοριογραμμή του Έβρου, αποτελεί εάν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία για την στάση της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter για την επίσκεψη: «Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli θα βρεθούν μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και εμένα αύριο στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Σημαντική δήλωση στήριξης και από τους τρεις θεσμούς τη στιγμή που η Ελλάδα υπερασπίζεται επιτυχώς τα σύνορα της ΕΕ».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Božinović, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, , θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

Αν σου άρεσε κάνε