«Μάχη» για τα εργασιακά στη Βουλή, στις 14 Φεβρουαρίου

«Μάχη» για τα εργασιακά στη Βουλή, στις 14 Φεβρουαρίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:35 Δημιουργία 05/02/20, 18:36

Σε «αρένα» για τα εργασιακά ζητήματα αναμένεται να μετατραπεί η Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίαση της Ολομέλειας για το θέμα.

Η κίνηση του πρωθυπουργού έρχεται προς απάντηση επίκαιρων ερωτήσεων που έχουν καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «με δεδομένο ότι έχουν κατατεθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά ζητήματα, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει αίτημα προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας για τα παραπάνω θέματα, την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020».

Σε δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση του Μαξίμου, επιτίθεται εκ νέου στον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι «ενάμισι χρόνο μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, οι προβλέψεις της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνουν την αποκατάσταση των απωλειών που είδαν οι εργαζόμενοι στους μισθούς τους την περίοδο 2010-2014, όταν με μία απλή υπουργική απόφαση εξανεμίστηκαν στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας, «η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και την αγοραστική τους δύναμη, τονώνοντας ακόμη περισσότερο την κατανάλωση και την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας». Γιατί, όπως τονίζει, «η ανάπτυξη ή θα είναι κοινωνικά δίκαιη ή δε θα υπάρξει».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης που προεκλογικά έταζε "πολλές και καλές δουλειές" και δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, οφείλει τώρα να πάρει ξεκάθαρη θέση», για να θέσει το ερώτημα: «Θα στηρίξει έστω και μια φορά τους εργαζόμενους ή θα συνεχίσει όπως ξέρει να στηρίζει μονάχα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα;».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας, επισήμαινε στο κείμενο της ερώτησης του προς τον πρωθυπουργό:

«Η ζωή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας καθημερινά επιδεινώνεται. Η πλήρης ασυδοσία που νιώθει η εργοδοσία έχει τροφοδοτηθεί από τους νόμους όλων των τελευταίων ετών και τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης που καταργεί στην πράξη τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους. Παραμένει η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον απαράδεκτο νόμο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ (νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου) και η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού γίνεται με υπουργική απόφαση με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Το νέο ασφαλιστικό που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε διαδικασία διαβούλευσης, πατάει πάνω στην αρχιτεκτονική του νομού Κατρούγκαλου υποθηκεύοντας το μέλλον και τη ζωή των νέων εργαζομένων».

Αν σου άρεσε κάνε