Συμμαχίες σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο στις «βαλίτσες» Μητσοτάκη για Ριάντ

Συμμαχίες σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο στις «βαλίτσες» Μητσοτάκη για Ριάντ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:31 Δημιουργία 03/02/20, 09:27
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τη σύσφιξη των διπλωματικών και οικονομιών σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο επιδιώκει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις διαδοχικές επισκέψεις του στην Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο πρωθυπουργός που βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο Ριάντ, θα έχει κρίσιμες επαφές με την ηγεσία των δυο χωρών για θέματα που αφορούν τις επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και την κρίση στην ΝΑ Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.

Στις συναντήσεις του πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που θα επισκεφθεί.

Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, οι διακρατικές συμφωνίες, η επίλυση ζητημάτων που αφορούν μεγάλες εκτάσεις ή ακόμη και η αξιοποίηση μικρών νησιών από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας είναι μεταξύ άλλων στην ατζέντα των συνομιλιών.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Βασιλείου), Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας δρ. Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Κασάμπι και ακολούθως με τον Διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα, που παραθέτει προς τιμήν του ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών.

Απόψε, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Χαμίντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στην Αραβική Χερσόνησο ο υπουργός ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Αν σου άρεσε κάνε