Πολιτική και στρατηγική νίκη Μητσοτάκη με την πρώτη γυναίκα ΠτΔ

Πολιτική και στρατηγική νίκη Μητσοτάκη με την πρώτη γυναίκα ΠτΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:32 Δημιουργία 23/01/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με απόλυτη ικανοποίηση για το γεγονός ότι όχι μόνο εξέλεξε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά πέτυχε και ευρεία συναίνεση, αναχώρησε χθες το απόγευμα για το Νταβός της Ελβετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός «μετρά» από χθες μια ακόμη πολιτική επιτυχία σε θεσμικό πεδίο. Μετά το νόμο για την ψήφο των ομογενών, κατάφερε την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει εκλογές. Πήγε για μία ακόμη φορά κόντρα στο ρεύμα, προσπέρασε την πιθανότητα μια ασφαλούς υποψηφιότητας, όπως ήταν αυτή του Προκοπή Παυλόπουλου , «πόνταρε» στην πολιτικά «άγνωστη» κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και κέρδισε. Η υποψηφιότητα της μέχρι χθες προέδρου του ΣτΕ ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για την πρωθυπουργό, καθώς και στο εσωκομματικό πεδίο έπρεπε να ελέγξει τις αντιδράσεις και την αντιπολίτευση έπρεπε να κερδίσει. Πέτυχε «δυο στα δυο» καθώς και στο εσωτερικό της ΝΔ δεν υπήρξε η παραμικρή ...δόνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ εγκλώβισε στη συγκεκριμένη επιλογή.

Ειδικότερα, στο πολιτικό ταμείο του πρωθυπουργού, περιλαμβάνονται:

Η ευρεία συναίνεση που ζήτησε και πέτυχε με ένα νέο - στην πολιτική - πρόσωπο μακριά από το κατεστημένο. Όσοι συζητούσαν με τον κ. Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα, διαπίστωναν την θέληση του να φύγει από την πεπατημένη και να προτείνει κάποιον ή κάποια που δεν προέρχεται από το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Μιλούσε για την ανάγκη μίας υπέρβασης, χωρίς να λέει κάτι περισσότερο. Όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου, οι τακτικοί συνομιλητές του κατάλαβαν τι εννοούσε τότε...

Στήριξε την παράδοση που θέλει τους πρωθυπουργούς να προτείνουν για την προεδρία της δημοκρατίας πρόσωπα που δεν προέρχονται από το κόμμα που κυβερνά. Η κεντροαριστερή Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αποτελεί όμως και μία ακόμη επιβεβαίωση του ανοίγματος του κ. Μητσοτάκη στο κέντρο. Η επιλογή αυτή έρχεται σε συνέχεια της υπουργοποίησης των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Πιερρακάκη και της υιοθέτησης μιας φιλελεύθερης πολιτικής μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες.

Στρατηγική νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει ότι η επιλογή του θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα, όταν είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν θα ψήφιζε το πρόσωπο που θα πρότεινε. Τελικά, ο κ. Τσίπρας δεν μπήκε σε αυτή την διαδικασία γιατί δεν μπόρεσε να μην στηρίξει την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου . Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το ΚΙΝΑΛ, όπου η σχετική απόφαση ελήφθη μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Το φύλο της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας για το οποίο έγινε πολύς λόγος, έχει σαφώς έναν ισχυρό συμβολισμό, τον οποίο ήθελε ο πρωθυπουργός να δώσει. Το μήνυμα του πως το φύλο δεν αποτελεί εμπόδιο για καμία θέση σε μία χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, κατέστη απολύτως σαφές.

Αν σου άρεσε κάνε