«Ανοιχτό» το βέτο σε συμφωνία για το λιβυκό

«Ανοιχτό» το βέτο σε συμφωνία για το λιβυκό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:47 Δημιουργία 20/01/20, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Λιβύη μετά και τη διάσκεψη του Βερολίνου βρίσκεται η ελληνική διπλωματία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με την καγκελάριο Μέρκελ και σε δέκα ημέρες θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, έχει καταστήσει σαφές ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα και πολύ δε περισσότερο δεν θα δεχτεί την υλοποίηση της παράνομης συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έχει κρύψει την δυσφορία του για τη μη πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης στο Βερολίνο, πήρε την διαβεβαίωση ότι στην διάσκεψη δεν συζητήθηκε καν το θέμα της παράνομης συμφωνίας και επανέλαβε ότι η Αθήνα θα θέσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για το λυβικό, εάν προηγουμένως δεν είχε ακυρωθεί η προσπάθεια Ερντογάν να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τρίπολη «εξαφανίζοντας» από τον χάρτη ελληνικά νησιά.

Σήμερα, Δευτέρα, ωστόσο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια άτυπου γεύματος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Λιβύη. Θεωρείται βέβαιο ότι θα παρουσιάσει ξανά τις ελληνικές θέσεις και θα ζητήσει την καταγγελία της πολιτικής της Τουρκίας.

Χθες, μάλιστα η επιθετικότητα της γειτονικής μας χώρας ξεπέρασε κάθε όριο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επετέθη στον Έλληνα πρωθυπουργό με αφορμή την επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα. «Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Λιβύη και ενοχλήθηκε γι' αυτό. Είχε ήδη ενοχληθεί από τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη. Προσκάλεσαν τον Χαφτάρ στην Αθήνα με μια προσέγγιση ρεβανσισμού. Έκαναν συζητήσεις που δεν είχαν καμία αξία. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι. Τα βήματα που κάνει είναι λανθασμένα, δεν ξεκίνησε καλά τη διαδικασία» .

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση - απάντηση και αφού επεσήμανε ότι «για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή», πρόσθεσε: «Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».

Αν σου άρεσε κάνε