Σαφή μηνύματα στον Ερντογάν με την υπογραφή για τον αγωγό East Med

Σαφή μηνύματα στον Ερντογάν με την υπογραφή για τον αγωγό East Med

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:31 Δημιουργία 23/12/19, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με μία κίνηση ματ, η Ελλάδα, το Ισραήλ η Κύπρος και η Ιταλία βάζουν «φρένο» στα σχέδια του Ερντογάν για την εμπλοκή της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι στη Μεσόγειο.

Στις 2 Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα υπογραφεί στην Αθήνα η συμφωνία για την κατασκευή του East Med, του αγωγού φυσικού αέριου, που θα περνά από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα την Ιταλία και από εκεί θα διοχετεύει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο.

Στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθούν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου, ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και φυσικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι τρεις ηγέτες θα υπογράψουν το κείμενο της συμφωνίας και η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους και από τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Η επιλογή να υπογραφεί η συμφωνία στην Αθήνα προφανώς δεν είναι τυχαία, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο και στην επιθετική και προκλητική στάση που τηρεί ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Η υπογραφή του East Med, που αφήνει έξω την Τουρκία από τις εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα, έχει την έγκριση και των Αμερικανών, που θέλουν να βρουν άλλες διόδους, με στόχο να απομονωθεί η Ρωσία από την πώληση φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ο Νίκος Δένδιας μετέβη χθες αιφνιδιαστικά στην Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαφτάρ, διεκδικητή της εξουσίας στη Λιβύη και πολέμιο της συμφωνίας του Ερντογάν, με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και η επίσκεψή του στη Ρώμη για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του.

Η διπλωματική αυτή εκστρατεία θα κορυφωθεί την 7η Ιανουαρίου με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, δεν αποκλείεται μέσα στον Ιανουάριο να υπάρξει και ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα για συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Το ταξίδι αυτό δεν αποκλείεται να αποτελεί και τον προπομπό της επίσημης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην ρωσική πρωτεύουσα και τη συνάντησής του με τον πρόεδρο Πούτιν.

Αν σου άρεσε κάνε