Υποσχέσεις Μητσοτάκη για μείωση ΕΝΦΙΑ και Εισφοράς Αλληλεγγύης το 2020

Υποσχέσεις Μητσοτάκη για μείωση ΕΝΦΙΑ και Εισφοράς Αλληλεγγύης το 2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:56 Δημιουργία 18/12/19, 21:19

Στις υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% καθώς και στις μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης μέσα στο 2020 στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με ένα δηκτικό σχόλιο προς τα όσα ανέφερε νωρίτερα στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πέντε στάδια μετά από μια μεγάλη απώλεια. Αν κρίνω από το ύφος σας σήμερα είστε ακόμα στο στάδιο του θυμού εύχομαι να φθάσετε στο στάδιο της αποδοχής χωρίς να περάσετε από τα άλλα στάδια».

Συνεχίζοντας για τον προϋπολογισμό, ανέφερε ότι «είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες».

«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου« συμπλήρωσε.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση και τα μέτρα που έλαβε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με φορολογικές απαλλαγές, στις μεγάλες επενδύσεις που απεγκλωβίστηκαν.

Ο εθνικός πλούτος, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους.

Η μεσαία τάξη και ο ΕΝΦΙΑ

«Ο Προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό αλλάζει.

«Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στις τράπεζες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας για τις κρατικές εγγυήσεις στο πρόγραμμα Ηρακλής. «Σας το είπε και ο κ. Σταϊκούρας, οι εγγυήσεις δεν προσμετρώνται στο έλλειμμα ή στο χρέος, το σχέδιο Ηρακλής θα βοηθήσει τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία», σημείωσε.

Μιλώντας για τη βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, ανέφερε πως «δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι.

Σε σχόλιο για το σημερινό νομοσχέδιο προς ψήφιση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δύο είναι τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού

Πρώτον συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη.

Και δεύτερον ενώ παραμένει ρεαλιστικός στρέφεται με αισιοδοξία στο αύριο δίνοντας σημασία σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια.

Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους» συμπλήρωσε.

Κάνοντας επίθεση προς το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «αλχημείες» αναφέροντας «κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -αλλά και ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση», υπογράμμισε.

Για την αγορά ακινήτων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι βραχίονας της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης είπε ο πρωθυπουργός. «Τις τσακίσατε κύριε Τσίπρα τις ελληνικές επιχειρήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αναφορά του ότι πολλές είναι ζημιογόνες. Σημείωσε πως η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων συνδέεται με την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η μαρξιστική οικονομολογική προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Στο νέο περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει την πράσινη ενέργεια θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ τόνισε ο πρωθυπουργός. Είπε πως η τιμή της μετοχής της τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών. Είπε πως θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας. Είπε πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Μιλώντας για το στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε τη μείωση των πλεονασμάτων το 2021», ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί εκ νέου στο ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα είχε συμφωνήσει με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά. «Οι πολίτες σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή. Καιρός να το αντιληφθείτε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προαναγγέλλοντας αλλαγές στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με αφορμή τη χθεσινή στάση εργασίας στο Μέτρο, ο πρωθυπουργός είπε πως «αναλαμβάνω δράση για να αλλάξω τα κακώς κείμενα. Θα φέρουμε ρύθμιση που δεν θα εμποδίζει τη διαμαρτυρία ορισμένων, αλλά δεν θα εμποδίζει και την ελευθερία των πολλών» όπως τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε