Ελληνοτουρκικά: Στην Ουάσινγκτον τώρα τα βλέμματα

Ελληνοτουρκικά: Στην Ουάσινγκτον τώρα τα βλέμματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:49 Δημιουργία 16/12/19, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσινγκτον και στο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου βρίσκεται πλέον η ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά την ένταση στην Μεσόγειο.

Η Αθήνα έχοντας εξασφαλίσει την απόλυτη σήριξη της ΕΕ, την καταδίκη των πρακτικών Ερντογάν από το αμερικανικό και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και τη συμμαχία ισχυρών κρατών της περιοχής, όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αναμένει την εφ' όλης της ύλης συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ηγέτη και την ξεκάθαρη τοποθέτηση Τραμπ απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα αρνείται να παρακολουθήσει το γαϊτανάκι των προκλήσεων της Άγκυρας και είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ότι η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα και όχι ο... καυγατζής των Βαλκανίων.

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός δε, εμφανίστηκε απόλυτα ψύχραιμος στην συνέντευξη που έδωσε χθες στην μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα «Bild», σημειώνοντας μεν ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, απέρριψε δε το ενδεχόμενο «θερμού επεισoδίου» και διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βγει εκτός ελέγχου.

Οι ψύχραιμες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών είναι σε ευθεία αντιδιαστολή με τις γεμάτες οργή και ένταση παρεμβάσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, η οποία καθημερινά πλέον προκαλεί βασιζόμενη στην άκυρη και παράνομη συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Λιβύης, που αντιμετωπίζει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Η Αθήνα θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα με την ίδια τακτική, αποφεύγοντας την δραματοποίηση της κατάστασης και οικοδομώντας διεθνείς συμμαχίες. Με αυτό τον τρόπο, όπως εκτιμούν ανώτατοι Έλληνες διπλωμάτες, η χώρα ισχυροποιείται και ταυτόχρονα απομονώνεται η Τουρκία.

Τα ίδια στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν την σημασία που έχει για τα εθνικά μας δίκαια η καταδίκη της Άγκυρας από την ΕΕ και προσθέτουν πως η ελληνική πλευρά δεν θα μπορούσε να είχε καλύτερο αποτέλεσμα,
μέσα σε ένα forum κρατών που συνήθως έχει διαφορετική οπτική και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος και σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr θα έχει - πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ - νέα επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, ενώ στις 20 του μηνός ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Ρώμη για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογο του.

Αν σου άρεσε κάνε