Με όλα τα διπλωματικά «όπλα» η Ελλάδα απέναντι στο ΜοU Τουρκίας-Λιβυης

Με όλα τα διπλωματικά «όπλα» η Ελλάδα απέναντι στο ΜοU Τουρκίας-Λιβυης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:59 Δημιουργία 11/12/19, 08:03
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Όλα τα διπλωματικά όπλα της παρατάσσει η Ελλάδα απέναντι στην ανιστόρητη και πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο με την Τουρκία και να προετοιμάσει το επικείμενο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, στις 7 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη έδωσε ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων της, καθώς στο κείμενο των συμπερασμάτων του συμβουλίου γενικών υποθέσεων, γίνεται σαφής, ρητή αναφορά στη συμφωνία Τρίπολης - Άγκυρας με την φράση «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

Πρόκειται σαφώς για μία πρώτη ένδειξη των όσων θα ειπωθούν στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Εκεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απαιτήσει να καταγραφεί στο κοινό ανακοινωθέν η καταδίκη της συμπεριφοράς της Τουρκίας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση και για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Στο πλευρό της Ελλάδας έχουν ήδη ταχθεί σημαντικές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Κύπρος και δεν είναι απίθανο πλέον και η Γερμανία να πιεστεί να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Είναι σαφές ότι εάν υπάρξει ένας Γάλλο-γερμανικός άξονας απέναντι στην Τουρκία, τότε όλες οι χώρες θα ακολουθήσουν και η καταδίκη της προκλητικής στάσης Ερντογάν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Στο «οπλοστάσιο» της χώρας εντάσσονται και οι δύο επιστολές, που εστάλησαν χθες στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στον επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως είχε αποκαλύψει χθες το Xrimaonline.gr, στα κείμενα αυτά περιλαμβάνονται τεκμηριωμένες οι θέσεις της χώρας μας απένατι στην συμφωνία, ενώ ζητείται από τα Ηνωμένα Έθνη να μην αποδεχθούν την επιλογή του προέδρου της Τουρκίας.

Σήμερα δε, φτάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος του κοινοβούλιου της Λιβύης, που αντιτάχθηκε από την πρώτη ώρα στην κοινή συμφωνία της κυβέρνησης της Τρίπολης με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της Λιβύης που υπέγραψε την συμφωνία, δεν ελέγχει καμία άλλη πόλη πέραν της πρωτεύουσας Τρίπολης, ενώ δεν ελέγχει ούτε το κοινοβούλιο ούτε το μεγαλύτερο μέρος του λιβυκού στρατού.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η χώρα αυτή είναι μπροστά σε μια σημαντική αλλαγή και τυπικά ως προς την ηγεσία της, κάτι που εάν συμβεί, τότε θα ακυρωθούν αυτόματα τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο εσωτερικό της Ελλάδας, πάντως, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη ως προς την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χθες, στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που συνεκάλεσε μετά από εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επικράτησαν χαμηλοί τόνοι, ενώ σε αλά ανάλογο ύφος κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Είναι σαφές ότι οι πάντες περιμένουν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά και τη συνάντηση Τραμπ- Μητσοτάκη στις αρχές του νέου έτους.

Αν σου άρεσε κάνε