Όλα τα σενάρια για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Όλα τα σενάρια για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:28 Δημιουργία 26/11/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για την πρότασή του όσον αφορά τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σηματοδοτεί η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναζήτησή ενός προσώπου που θα συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση.

Τη δήλωση αυτή την έκανε ο πρωθυπουργός χθες, στο παλαιό της ομιλίας του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δίχως ωστόσο να πει κάτι περισσότερο.

Συγκεκριμένα, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός της αποσύνδεσης της διαδικασίας ανάδειξης προέδρου με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (καθώς πλέον θα απαιτείται απλή πλειοψηφία), ο ίδιος σημείωσε ότι παρά την δυνατότητα που υπάρχει πλέον για εκλογή και με 151 ψήφους, η ΝΔ θα προτείνει πρόσωπο με ευρύτερη συναίνεση, ένα υπερκομματικό πρόσωπο.

Με βάση αυτή την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει πλέον να αποκλειστεί η περίπτωση του Αντώνη Σαμάρα, για τον οποίο είχαν μιλήσει πρόσφατα σημαντικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και ο Κώστας Καραμανλή, που δηλώνει πάντως σε συνομιλητές του ότι δεν έχει και τέτοια φιλοδοξία.

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς δεν επρόκειτο να υπερψηφιστεί ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ( είναι δεδομένη η μετωπική και προσωπική του σύγκρουση με τον κ. Τσίπρα) ούτε από το ΚΙΝΑΛ, αλλά και ο κ. Καραμανλής - λόγω της παρουσίας του Γιώργου Παπανδρέου στην Βουλή - δύσκολα θα στηριζόταν καταρχήν από την κυρία Γεννηματά.

Το όνομα του κ. Βενιζέλου που είχε ακουστεί αποτελεί μια κίνηση υψηλού ρίσκου, ακόμη και για το εσωτερικό της ΝΔ, ενώ ο καθηγητής κ. Αλιβιζάτος, δεν θεωρείται πρόσωπο με υψηλή δημοφιλία στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το βέβαιο είναι πως ο πρωθυπουργός φλερτάρει με την ιδέα να είναι ο πρώτος, που θα προτείνει μια γυναίκα για ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Έχει ήδη ακουστεί το όνομα της κυρίας Σακελλαροπούλου (αποτελεί πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, του υπουργού Επικράτειας Γιώργου Γεραπετρίτη), αλλά και εκείνο της κυρίας Δαμανάκη, σενάριο που επαληθευτεί, θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, βεβαιώνουν ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις και μάλιστα σημειώνουν ότι κακώς εξαιρείται από τα σενάρια το ενδεχόμενο να προταθεί εκ νέου (από τη ΝΔ αυτή την φορά) ο Προκοπής Παυλόπουλος.

Μπορεί να μην είναι η πιθανότερη περίπτωση, αλλά παραμένει στο τραπέζι με δεδομένο ότι θα υπερψηφιζόταν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, η ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης θα γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στα τέλη του έτους και σίγουρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή επί του προϋπολογισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά την χθεσινή ψηφοφορία επί των αναθεωρητεών διατάξεων του Συντάγματος, θα λειτουργήσει απελευθερωμένα και θα καταθέσει τη δίκη του πρόταση, επιδιώκοντας συναίνεση. Εάν αυτή δεν επιτευχθεί, πολιτικά δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς οι εθνικές εκλογές δεν συνδέονται με την συγκεκριμένη διαδικασία.

Αν σου άρεσε κάνε