Η οικονομική στρατηγική για το 2020 και το «αγκάθι» του προσφυγικού

Η οικονομική στρατηγική για το 2020 και το «αγκάθι» του προσφυγικού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:40 Δημιουργία 25/11/19, 08:37
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τα επόμενα τέσσερα χρόνια αποτυπώνεται πλήρως στον προϋπολογισμό, που είναι έτοιμος και θα συζητηθεί τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες στην Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τα μέτρα, τη μείωση της φορολογίας, τη στήριξη της μεσαίας τάξης αλλά και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων θέλει να εκπέμψει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσα στην επόμενη χρονιά να μειώσει περαιτέρω φορολογικούς συντελεστές (ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κ.α.), να δώσει κίνητρα για επενδύσεις, αλλά και να προωθήσει άμεσα μεγάλες αποκρατικοποιήσεις. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι εάν το σχέδιο αυτό πετύχει σε μεγάλο βαθμό, τότε το 2021 θα μπορέσει να πετύχει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και να ασκήσει μια πιο ευρεία κοινωνική πολιτική.

Σύμμαχός του σε αυτή την φάση είναι σαφώς οι δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μάλιστα - σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις - διευρύνεται σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.

Στο εσωτερικό της ΝΔ δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως θέμα, ενώ σε επίπεδο κρατικής μηχανής πέραν ορισμένων καθυστερήσεων σε οργανισμούς, δεν έχει καταγράφει κάποιο σημαντικό πρόβλημα.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα έχει ξεκινήσει η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, ενώ θα «τρέξουν» μεγάλα έργα υποδομής, όπως είναι η «γραμμή 4» του Μετρό της Αθήνας και το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, επίσης, θα μπουν στις «ράγες της «αποκρατικοποίησης» η ΔΕΠΑ, αλλά και ο ΑΔΜΗΕ, ενώ θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης μεγάλων ΔΕΚΟ, όπως είναι η ΔΕΗ και τα ΕΛΤΑ.

Αμέσως μετά το καλοκαίρι, είναι το σημείο καμπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τότε, θα κάνει «ταμείο», μετρώντας επιτυχίες ή και αποτυχίες και ανάλογα με το συμπέρασμα που ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες θα βγάλουν, θα προχωρήσει τις επόμενες πολιτικές κινήσεις.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που συντηρεί για τους δικούς του λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να απασχολεί αυτή την ώρα τον πρωθυπουργό. Οποιαδήποτε απόφαση για πολιτικές εξελίξεις θα ληφθεί, αφότου έχει προχωρήσει το πρόγραμμά του και εφόσον έχει καθαρή εικόνα για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τις θέσεις των εταίρων και δανειστών της χώρας.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» που υπάρχει αυτή την στιγμή και προφανώς παίζει ρόλο και στο ευρύτερο πολιτικό κλίμα είναι το προσφυγικό. Μετά την κυβερνητική πρωτοβουλία για την δημιουργία πέντε κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, χθες ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συνέχεια, αναλαμβάνοντας προσωπικά το μείζον και ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών.

Με την φράση «κανένα παιδί μόνο του», ο πρωθυπουργός προαναγγείλει ειδικές δράσεις και τη δημιουργία χωρών φιλοξενίας των παιδιών αυτών. Για το προσφυγικό συνολικά, πάντως, εικόνα για την αποτελεσματικότητα ή μη των δράσεων και των πρωτοβουλιών θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης άνοιξης και ανάλογα φυσικά από την ένταση των ροών από την Τουρκία.

Μέχρι τότε η δημιουργία υποδομών στο εσωτερικό και η διεθνής προσπάθεια εμπλοκής της ΕΕ στο θέμα, θα συνεχιστεί.

Αν σου άρεσε κάνε