Με διπλή κίνηση το μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα

Με διπλή κίνηση το μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:36 Δημιουργία 21/11/19, 08:20
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με μία διπλή κίνηση σε προσφυγικό και ανομία η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα της απόφασής της να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά δύο κρίσιμα ζητήματα, που απασχολούν την κοινωνία.

Το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων ροών των προσφύγων και η επιστολή - τελεσίγραφο του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την άμεση εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων της Αθήνας, αποτελούν δύο παράλληλες κινήσεις που υπηρετούν όμως τον ίδιο στόχο: την επιλογή της κυβέρνησης να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα γίνεται ξανά μια κανονική χώρα και αντιμετωπίζει με σθένος τα προβλήματα της.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και φανερώνουν την επιμονή του στο δόγμα «νόμος και τάξη».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει ενοχικά τα ζητήματα, που αφορούν την ασφάλεια και έχει δώσει το «πράσινο φως» στους κ.κ. Στεγανή και Χρυσοχοΐδη να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπιστούν τα δύο καίρια ζητήματα : προσφυγικό και ασφάλεια.

Μετά το επιτυχημένο crash test του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να επιμείνει στην υιοθέτηση μιας αυστηρής πολιτικής έναντι των αναρχικών ομάδων και των λεγόμενων μπαχαλάκηδων, καθώς - εκτιμά - ότι έχει στο πλευρό της ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης, που δεν προέρχεται στο σύνολο του από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, το 70% των πολιτών που συμμετέχει στις ποιοτικές έρευνες συμφωνεί με την επιλογή παράδοσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ στους φοιτητές και τους καθηγητές , με την «ανακατάληψη» των δημοσίων κτιρίων και με την εξάλειψη φαινομένων βίας από κεντρικές πλατείες της Αθήνας.

Στο προσφυγικό, η επιστροφή των «κλειστών» προαναχωρησιακών κέντρων κρίθηκε προτιμότερη από το χάος της Μόριας, ενώ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εκτιμούν ότι η μετακίνηση περί των 20.000 προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα σε συνδυασμό με τα τα κλειστά κέντρα και την αυστηρότερη επιτήρηση των συνόρων θα δώσουν λύση στο μείζον πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών του ΒΑ Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι η οποία λύση δεν μπορεί να είναι μόνιμη, αλλά προσπαθεί να κερδίσει σημαντικό χρόνο μέχρι η ΕΕ στο σύνολο της να μπορέσει να συνεννοηθεί ή να νουθετήσει την πρόεδρο της Τουρκίας.

Άλλωστε, και ο ίδιος θα συνεχίσει να θέτει το θέμα σε διεθνές επίπεδο, εξηγώντας ότι το προσφυγικό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό.

Αν σου άρεσε κάνε