«Καυτό» τριήμερο στη Βουλή

«Καυτό» τριήμερο στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:41 Δημιουργία 20/11/19, 09:35

Ένα τριήμερο «φωτιά» έχει μπροστά του ο πολιτικός κόσμος της χώρας, με αιχμή του δόρατος τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σήμερα, Τετάρτη οι τόνοι στη Βουλή αναμένεται να ανέβουν για το άρθρο 32, που αφορά στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αύριο, Πέμπτη η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή ακολουθεί η Ώρα του Πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις των Αλέξη Τσίπρα για τους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και της Φώφης Γεννηματά για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Τα αίματα έχουν ήδη ανάψει στη «σκιά» των προτεινόμενων αλλαγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάγκη αλλαγής του άρθρου 32, για το οποίο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνούν για το περιεχόμενο της νέας ρύθμισης.

Επισημαίνεται πως στην προηγούμενη Βουλή είχε σημειωθεί ευρύτερη πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου. Επομένως τώρα η όποια διάταξη μπορεί να περάσει με 151 «ναι».

Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει πέντε ψηφοφορίες. Στην πρώτη θα απαιτούνται 200 ψήφοι, στη δεύτερη επίσης 200 ψήφοι, στην τρίτη 180, στην τέταρτη 151 ψήφοι και στην πέμπτη απλή πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή, για το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, αρκούν επίσης 151 «ναι».

Σημειώνεται πως με επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει ερμηνευτική δήλωση, με το επιχείρημα πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει παραγραφή πράξεων διαφθοράς που τυχόν έχουν τελεστεί από υπουργούς.

Αν σου άρεσε κάνε