Υπουργικό: «Πράσινο φως» σε κομβικά νομοθετήματα

Υπουργικό: «Πράσινο φως» σε κομβικά νομοθετήματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:28 Δημιουργία 31/10/19, 08:30

Σημαντικά νομοσχέδια αναμένεται να πάρουν σήμερα, Πέμπτη το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ απόψε, πάντα εκτός απροόπτου, θα γίνει νόμος του κράτους η νέα, πιο αυστηρή διαδικασία χορήγησης ασύλου και η αναθεωρημένη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό θα πει το «ναι» στα νομοσχέδια για την ψήφο των αποδήμων, καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ και ΔΕΔΔΗΕ, ενώ θα γίνει αναλυτικός προγραμματισμός του νομοθετικού έργου.

Πιο αναλυτικά, στην ατζέντα μεταξύ άλλων θα βρεθούν:

-Η κατάρτιση -στο πλαίσιο της κατ' αρχήν συμφωνίας των κομμάτων- του νομοσχεδίου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

-Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

-Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας ενόψει του Brexit, που πήρε -όπως είναι γνωστό- νέα αναβολή, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

-Η επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Όσον αφορά τώρα το κρίσιμο «μέτωπο» του μεταναστευτικού, κατά το σημερινό Υπουργικό στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει παρέμβαση για την ταχύτερη διαδικασία ασύλου, έτσι ώστε εντός τριμήνου να υπάρχει τελική απόφαση για τα σχετικά αιτήματα.

Σημειώνεται πως το σχετικό νομοσχέδιο έχει «φόντο» τις αυξημένες ροές στα ελληνικά νησιά, τις τουρκικές απειλές για «ανοιχτές κάνουλες», καθώς και την «αμηχανία» της ΕΕ για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι αύριο το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στη Βουλή για την «Ώρα του Πρωθυπουργού» και στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Οργανωτική Eπιτροπή του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στα γραφεία το κόμματος.

Αν σου άρεσε κάνε