«Ανακύκλωση» ρουσφετολογίας από Τσίπρα για τον αναπτυξιακό

«Ανακύκλωση» ρουσφετολογίας από Τσίπρα για τον αναπτυξιακό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:45 Δημιουργία 24/10/19, 19:25

Για «νομοσχέδιο που δίνει "δώρα" στους φίλους σας» και διατάξεις που «έχει υπαγορεύσει στην κυβέρνηση ο ΣΕΒ» μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ομιλία του επί του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «η ανάπτυξη μετατρέπεται σε ένα συνονθύλευμα δώρων που κάνετε σε πελάτες σας και σε χορηγούς σας.

Με το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση, θυμηθήκαμε πώς ξέρει να νομοθετεί η ΝΔ. Σε κάθε άρθρο και μια εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια "φωτογραφία" φίλων της επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου. Αυτό είναι 'Ωραίο μου πλυντήριο'. Πρώτα βλέπετε ποιους φίλους και ποια συμφέροντα πρέπει να ικανοποιήσουμε. Αφού τα μαζέψετε τα ρουσφέτια, μετά βγάζετε τις φωτογραφίες και τις μετατρέπετε σε άρθρα και τροπολογίες». Ακολούθως. κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, με τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που σας υπαγορεύει ο ΣΕΒ»

Ακόμα, υποστήριξε πως «μετά από 4,5 χρόνια αγώνα για να ξεφύγουμε από το παρασιτικό μοντέλο των κουμπάρων και των ημετέρων, για να ξεφύγουμε από την κρίση και από τις αιτίες που μας οδήγησαν εκεί, ξαναγυρίζουμε στον γνώριμο τρόπο διακυβέρνησης που μας οδήγησε στη χρεοκοπία».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο δεν έβγαλε τη χώρα από την κρίση», αλλά «επιχείρησε να συγκροτήσει για πρώτη φορά μια εναλλακτική και ολιστική εθνική αναπτυξιακή στρατηγική». Στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της διακυβέρνησης του.

Εστιάζοντας τα πυρά του κατά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις τελευταίες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «είστε η ντροπή της παράταξης σας παριστάνεται τον Joker κ. Γεωργιάδη. Διότι δεν ντραπήκατε να βγείτε σε έναν τηλεοπτικό σταθμό την ελληνική πτυχή του σκανδάλου Novartis και δεν ντραπήκατε να πείτε ότι δωροδοκούσε πολιτικούς η εταιρεία αλλά έσωζε ζωές και όταν σας είπαμε σε ποιους είπατε: ο Τσίπρας και ο Πολάκης.

Όχι εσείς δεν ντρέπεστε. Ντρέπεστε ο πρωθυπουργός για πάρτη σας γιατί απέχει από την Βουλή. Δεν ήρθε για να σας υπερασπιστεί» συμπλήρωσε.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Εντάσσετε στους προς επιδότηση κλάδους τις ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές – και για τη συνδρομητική τηλεόραση. Και πότε έγινε αυτή η προσθήκη; Όταν φάνηκε ότι «κλείνει» η συμφωνία τραπεζών – AlterEgo για την εξαγορά της Forthnet/Nova από τον όμιλο Μαρινάκη. Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο…»

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κάνει χάρες σε εταιρείες εξορύξεων: «Στον ΟΗΕ όμως είπατε “θα τελειώνουμε ως το 2028 με τον λιγνίτη”. Στο εσωτερικό όμως, λίγες μέρες μετά, αρχίζετε με τον λιγνίτη. Γιατί το κράτος να επιδοτεί τις εξορύξεις ; Η εξόρυξη μεταλλευμάτων δεν έχει σημαντική επίδραση στην εγχώρια παραγωγή. Προφανώς για να ευνοήσετε την επέκταση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Χρυσό στη Χαλκιδική, να πάει και στη Θράκη παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Μα εκεί πέραν των αντιδράσεων για το περιβάλλον, η εταιρεία κάνει εξόρυξη και βγάζει το μετάλλευμα στο εξωτερικό. Δε φτάνει που βγάζει έξω τον ορυκτό μας πλούτο χωρίς να αφήνει καμία υπεραξία στην ελληνική οικονομία, δε φτάνει που χρησιμοποιεί αμφισβητούμενες μεθόδους σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα την επιδοτήσουμε και από πάνω;»

Ο κ. Τσίπρας, έστρεψε εκ νέου το βλέμμα του στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, και υποστήριξε: «Για τους φίλους σας στα ΜΜΕ, εντάξει δε ξαφνιαζόμαστε. Καταργείτε την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Να μη ξέρουμε ποιος είναι ποιος. Και ποιος βάζει λεφτά και που τα βρίσκει. Και ήρθατε έμαθα σήμερα από την εφημερίδα Καθημερινή, να τροποποιήσατε υπουργική απόφαση για την κρατική ενίσχυση των έντυπων ΜΜΕ, που προέβλεπε ότι οι δικαιούχοι θα έπρεπε να μην έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτή τη λογική προϋπόθεση την καταργείτε. Δηλαδή με δυο λόγια λέτε: Στα ΜΜΕ δε θέλουμε συνεπείς επιχειρηματίες. Δε θέλουμε γενικά επιχειρηματίες. Θέλουμε μόνο διαπλοκή».

Σχολιάζοντας την τροπολογία με την οποία επιτρέπεται σε επενδυτές να βγάζουν GoldenVisa μέσω POS, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Για πείτε μου αλήθεια το σκάνδαλο με τα Κινέζικα POS για τη απόδοση χρυσής Visa, που προκάλεσε τη παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος, με τι αντίτιμο το διευθετείτε σήμερα ; Νομοθετώντας με αναδρομική ισχύ δυο χρόνων, ακριβώς για να το περιλαμβάνει ; Δε ντρέπεστε λίγο να φέρνετε τέτοια διάταξη στη Βουλή;».

Μιλώντας για τις αλλαγές στα εργασιακά που φέρνει το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι σκληρό, αντεργατικό, ταξικό και κυνικό για τα εργασιακά. Ένα νομοσχέδιο - νοσταλγός του ΔΝΤ. Κι' αφού δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να έχει το ΔΝΤ, αντιγράφει τις πρακτικές του, τις ιδέες του, την ιδεοληψία του. Με το πολυνομοσχέδιο έχουμε την πλήρη άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων για τα οποία αγωνίστηκε -σε δύσκολες συνθήκες- και νομοθέτησε με σθένος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη στον «εργασιακό παράδεισο» του δεύτερου μνημονίου.

Η ΝΔ καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε μετά τα μνημόνια. Καταργεί την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την επεκτασιμότητα. Οδηγεί σε έναν ασφυκτικό περιορισμό το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία. Το νομοσχέδιο της ΝΔ είναι η θεσμοποίηση μίας απορρύθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων, η οποία ξεκίνησε από την 8η Ιουλίου. Σε τρεις μήνες η κυβέρνηση έχει καταγράψει ρεκόρ: Απολύσεων τον Ιούλιο, μερικής απασχόλησης τον Αύγουστο, μείωσης νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση με φόντο την έγγραφη αναφορά των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς που έφεραν στην επιφάνεια τις απειλές από τον Γ. Στουρνάρα και δύο ακόμα πολιτικά πρόσωπα στον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, Ν. Μανιαδάκη.

«Αποκαλύπτουν και άλλα οι εισαγγελείς. Ότι ο κ. Μανιαδάκης δεχόταν απειλητικά μηνύματα στο τηλέφωνό του» είπε και ρώτησε τους βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αν συνεχίζουν να θεωρούν την υπόθεση σκευωρία.

Στη συνέχεια, απεύθυνε στους βουλευτές των δύο κομμάτων τρία ερωτήματα. «Είναι αλήθεια ότι εκβίαζαν και απειλούσαν τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα για να αλλάξει την κατάθεσή του; Διότι, όπως είδαμε, τελικά την κατάθεσή του την άλλαξε ως δήθεν πιεζόμενος από τους εισαγγελείς. Ποιος τελικά πίεσε τον κ. Μανιαδάκη;», ήταν το πρώτο ερώτημα. Και ακολούθησε το δεύτερο: «Αντιλαμβάνεστε ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται βία και απειλές στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται το σκάνδαλο Novartis; Για πόσο ακόμα θα ανέχεστε τέτοιες μαφιόζικες μεθόδους κατά εισαγγελικών λειτουργών;». Ως προς το τρίτο ερώτημα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι οι άλλοι δύο πολιτικοί που μαζί με τον κ. Στουρνάρα σχεδίαζαν να «τσακίσουν μάρτυρες και εισαγγελείς διαφθοράς» που ερευνούν τη Novartis.

«Και αυτή η υπόθεση διερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη» είπε αναφερόμενος εμμέσως στην εισαγγελική παρέμβαση που προκάλεσε η αποκάλυψη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να φτάσεις εις βάθος η εισαγγελική διερεύνηση που ξεκίνησε. «Όπως στο βάθος θα φθάσει και η Προανακριτική Επιτροπή που συστήσατε, παρά τα όποια κουτοπόνηρα τεχνάσματά σας να εξαιρέσετε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την σύνθεσή της» τόνισε και προειδοποίησε τη ΝΔ να μη τολμήσει να εξουδετερώσει την εν λόγω Επιτροπή.

«Θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους» προέβλεψε, συμπληρώνοντας πως «θα δούμε ποιος έστηνε σκευωρίες και ποιος συνωμοσίες εναντίον της ίδιας της Δικαιοσύνης για να κουκουλώσει το σκάνδαλο», «Τώρα αποδεικνύεται ότι η μόνη σκευωρία ήταν οι εκβιασμοί εισαγγελέων για να κουκουλώσουν το σκάνδαλο», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ομιλία του με προειδοποίηση προς την κυβέρνηση για την αντιπολιτευτική του τακτική:

«Οι 100 μέρες τελείωσαν. Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία. Και δεσμεύομαι: Απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα, απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος, κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Αν σου άρεσε κάνε