Ανοίγει ο δρόμος για συναίνεση και στην εκλογή ΠτΔ

Ανοίγει ο δρόμος για συναίνεση και στην εκλογή ΠτΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:37 Δημιουργία 17/10/19, 08:31
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Αισιόδοξος ότι θα πετύχει τον στόχο της ευρείας συναίνεσης για την ψήφο των ομογενών, παρά τις αποκλίνουσες απόψεις, που έχουν ορισμένα κόμματα σε επιμέρους θέματα, δηλώνει ο πρωθυπουργός και αναμένει τα αποτελέσματα της διακομματικής επιτροπής που ξεκίνησε ήδη τις εργασίες της.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος χειρίζεται το όλο ζήτημα, έχει καταστήσει σαφές ότι πέραν της ισοτιμίας της ψήφου, δεν υπάρχει καμία άλλη «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

Στο «τραπέζι» έχουν τεθεί ήδη οι προτάσεις του ΚΚΕ να μην υπάρξει επιστολική ψήφος, αλλά κάλπες στα προξενεία και τις πρεσβείες, ενώ υπό συζήτηση είναι ακόμη και το ποιοι εκ των ομογενών θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Για την κυβέρνηση προϋπόθεση είναι η κατοχή ελληνικού ΑΦΜ, αλλά και σε αυτό ο υπουργός Εσωτερικών δεν είναι δογματικός.

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης «μετρά» ήδη οφέλη από την όλη προσπάθεια με δεδομένο ότι έφερε κοντά του τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης και απομόνωσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξακολουθεί να προβάλει προσκόμματα. Πέραν αυτού, πάντως, στελέχη που είναι κοντά στον πρωθυπουργό σημειώνουν πως η συμφωνία επί της αρχής με την κυρία Γεννηματά ανοίγει το δρόμο για συναίνεση και σε αλλά μείζονα θέματα, όπως είναι ο εκλογικός νόμος και η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι δυο ηγέτες, συμπληρώνουν τα ίδια πρόσωπα, έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν ειλικρινά χωρίς δεύτερες σκέψεις και - κυρίως - χωρίς να υπάρχει καν η έννοια της παγίδευσης στο μυαλό τους.

Κατά συνέπεια, η πρόβλεψη είναι πως μέσα στον Δεκέμβριο θα έχουν την δυνατότητα να συνομιλήσουν ξανά για τα επόμενα βήματα, στο θεσμικό πεδίο. Ήδη, το θέμα της προεδρίας τη Δημοκρατίας έχει «ανοίξει» και ο πρωθυπουργός έχει προσδιορίσει τον χρόνο λήψης των αποφάσεων του μέχρι τα Χριστούγεννα. Δηλώνει ανοιχτός στο να τηρήσει την παράδοση, προτείνοντας πρόσωπο που δεν προέρχεται από τον δικό του ιδεολογικό και πολιτικό χώρο, γεγονός που διευκολύνει την συζήτηση με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Προτάσεις για τον νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου έχουν ήδη καταγραφεί, αλλά αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάποιο που να ξεχωρίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης φλερτάρει έντονα με την ιδέα να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα προτείνει γυναίκα για πρόεδρο, ενώ είναι βέβαιο ότι όποιο πρόσωπο κι αν προκριθεί τελικά, δεν θα έχει ισχυρή πολιτική ταυτότητα .

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συνδέσει το όνομα του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας με την υποστήριξη από την κυρία Γεννηματά ενός νέου εκλογικού νόμου που δεν θα είναι απλή αναλογική, αλλά θα διατηρεί - ίσως σε χαμηλότερα επίπεδα - το μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Η θέση του παραμένει ότι η χώρα πρέπει να κυβερνάται και πως η Ελλάδα δεν είναι Ιταλία να έχει εκλογές ανά διετία και ανάλογα με τα παζάρια των κομμάτων που σχηματίζουν κάθε φορά ένα κυβερνητικό σχήμα.

Αν σου άρεσε κάνε