Ο Θεοδωρικάκος επιμένει για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ο Θεοδωρικάκος επιμένει για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:20 Δημιουργία 23/09/19, 17:14

Για τη θέση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει το ζήτημα της ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού μίλησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην εφημερίδα των αποδήμων Ελλήνων στις ΗΠΑ «Εθνικός Κηρυκας», με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών στη Νέα Υόρκη, όπου συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Αντώνη Διαματάρη, χειρίζονται το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο οι απόδημοι να ψηφίζουν μέσω ταχυδρομείου (επιστολική ψήφος).

Ο υπουργός δεν παραλείπει να εκφράσει την πεποίθησή του ότι το σχετικό νομοσχέδιο (που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή) θα τύχει ευρείας στήριξης, λέγοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα εξέπεμπε «ένα μοναδικό μήνυμα ενότητας του ελληνισμού».

Αναλυτικά, η συνέντευξη:

«Εθνικός Κήρυξ»: Ποιος ο σκοπός της επίσκεψής σας στη Νέα Υόρκη και τι προσδοκάτε από αυτή;

Ο στόχος της ανασυγκρότησης της Ελλάδας, που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περνά μέσα από την αναγέννηση του παγκόσμιου Ελληνισμού. Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στη λήψη των αποφάσεων για την πατρίδα. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε την συμμετοχή των Ελλήνων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που κατοικούν στο εξωτερικό, στις εκλογικές διαδικασίες.

Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Εσωτερικών μέσα στον Οκτώβριο θα παραδώσει στον Πρωθυπουργό το νομοσχέδιο που προβλέπει τις σχετικές διαδικασίες. Ήθελα λοιπόν να συζητήσω από πρώτο χέρι με τους Έλληνες των Ηνωμένων Πολιτειών τις απόψεις τους για το ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Το ίδιο έχω κάνει και με άλλες ομογενειακές οργανώσεις σε άλλες χώρες και είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αντώνη Διαματάρη που αυτό το διάστημα έχει οργώσει όλες τις χώρες που έχουν ελληνικό στοιχείο. Πεποίθησή μου είναι ότι από την επαφή με την Ομογένεια, μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει κάθε ΕΈλληνας πολιτικός, γιατί οι αντιλήψεις και οι ιδέες τους μόνο θετικά μπορούν να συνεισφέρουν.

«Ε.Κ.»: Πότε ακριβώς θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τι ακριβώς θα προβλέπει;

Ο νόμος αυτός θα ψηφιστεί μέσα στο τρέχον έτος, στο 2019. Εξετάζουμε πολύ σοβαρά την δυνατότητα να γίνει χρήση της επιστολικής ψήφου. Θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο την εμπειρία άλλων χωρών για να προσφέρουμε τη διευκόλυνση της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Και η ψήφος τους θα είναι ισοδύναμη με την ψήφο των υπολοίπων Ελλήνων.

«Ε.Κ.»: Τι πιθανότητες δίνετε να λάβει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ευρεία στήριξη στη Βουλή, όπως άλλωστε απαιτείται;

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει Έλληνας βουλευτής που θα αρνηθεί ψήφο στους Έλληνες που ζουν το εξωτερικό. Το νομοσχέδιο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να δείξουμε ότι οι Έλληνες στα μεγάλα, στα σημαντικά, σε αυτά που αφορούν τον οικουμενικό ελληνισμό, είμαστε ενωμένοι.

Η ομόφωνη υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα ήταν ένα μοναδικό μήνυμα ενότητας του Ελληνισμού που πρέπει να εκπέμψει το ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν θα αποτελεί νίκη της κυβέρνησης ή της ΝΔ. Θα αποτελεί νίκη του ελληνισμού και μέσα σε αυτήν την έννοια δεν χωρούν διαχωριστικές γραμμές.


«Ε.Κ.»: O ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει να εννοηθεί, και με πρόσφατο κύριο άρθρο της «Αυγής», και με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ότι δεν θα το στηρίξει. Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι πραγματικοί λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να θέλει να ψηφίζουν οι απόδημοι Ελληνες από τους τόπους διαμονής τους;

Ως Έλληνας και, πιστεύω, ρεαλιστής, δεν μπορώ να βρω λογική εξήγηση σε οποιαδήποτε τέτοια αρνητική εξέλιξη. Επιμένω ότι αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο σκοπός ο δικός μας δεν έχει σχέση με την άντληση κομματικού οφέλους από την ψήφο των ομογενών.

Έχει σχέση με τους δεσμούς των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα. Εξάλλου, σε μερικά χρόνια η πολιτική κατάσταση μπορεί να έχει αλλάξει. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί και ποιο θα είναι πρώτο κόμμα. Αλλά το δικαίωμα ψήφου θα υπάρχει πάντοτε. Εκείνο που θέλουμε είναι να δραστηριοποιηθούν οι Έλληνες του εξωτερικού σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Αν σου άρεσε κάνε