Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη

Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:41 Δημιουργία 23/09/19, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ένα διπλό μήνυμα προς φίλους, συμμάχους και γείτονες θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις του και τις κατ΄ιδίαν συζητήσεις που θα έχει κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται από χθες για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σειρά κρίσιμων συναντήσεων με ξένους ηγέτες και από αυτές ξεχωρίζουν φυσικά, το ραντεβού που θα έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς κι εκείνο της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές ότι οι απειλές της Τουρκίας επιστρέφονται, ως απαράδεκτες από την χώρα μας και πως οι καλές σχέσεις είναι προς όφελος και των δύο λαών. Θα πρέπει, λοιπόν, να βασίζονται στον ειλικρινή διάλογο και όχι στις απειλές χρήσης βίας.

Ακόμη, ο ίδιος θα καταστήσει σαφές ότι η Αθήνα στηρίζει απόλυτα την Λευκωσία στη διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην κυπριακή ΑΟΖ , ενώ για το Κυπριακό θα επαναλάβει ότι είναι υπέρ της εξεύρεσης μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που προϋποθέτει την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και των εποχικών από το νησί.

Ειδικό κεφάλαιο στις συζητήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός, θα αποτελέσει το προσφυγικό. Θα σημειώσει ότι η Τουρκία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ και πως χρησιμοποιεί το θέμα αυτό, προκειμένου να πιέσει την Ευρώπη και την Αμερική για δικά της ζητήματα, οικονομικά και γεωπολιτικά.

Με τον Αμερικανό πρόεδρο, εκτός από τα εθνικά θέματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση και με οικονομική ατζέντα. Θα παρουσιάσει τα οικονομικά μεγέθη, που εμφανίζονται πλέον και θα επισημάνει την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων από τις ΗΠΑ.

Θα σημειώσει ότι υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, σε μια χώρα που «τρέχει» ήδη με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για τον κ. Μητσοτάκη το «πράσινο φως» από τον πρόεδρο Τραμπ είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους Αμερικάνους επενδυτές και πιστεύει ότι εάν δοθεί, τότε θα υπάρξουν άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα, ενώ τα μηνύματα που θα εκπέμψει μια τέτοια κίνηση παγκόσμια θα είναι τεράστια.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων θα είναι στο επίκεντρο μιας ακόμη κρίσιμης συνάντησης που θα έχει στη Νέα Υόρκη ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόκειται για το ραντεβού του με την πολυεθνική Goldman Sacks, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατά το παρελθόν είχε αναζητήσει επενδυτές για πολλές χώρες στον κόσμο.

Οι επενδύσεις θα είναι στο επίκεντρο και των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον Αυστραλό και τον Ινδό ομόλογό του. Πρόκειται για δύο μεγάλες χώρες, που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες και πρόσβαση στην Ευρώπη για τα δικά τους προϊόντα.

Η λίστα με τα κρίσιμα ραντεβού του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ «κλείνει» με τον Ζόραν Ζάεφ, από τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει να απέχουν τα Σκόπια από προκλητικές ενέργειες και να σεβαστούν τα ελληνικά προϊόντα. Ο κ. Μητσοτάκης θα θυμίσει, τέλος, ότι το «κλειδί» για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, το «κρατά» η χώρα μας.

Αν σου άρεσε κάνε